Connect with us

Globus

U PRVIH PET SATI MANDATA: Bajden poništio niz ključnih odluka kojima je Tramp izazvao osudu javnosti

Published

on

Samo pet sati nakon što je postao predsjednik, Džo Bajden poništio je niz odluka koje je donio njegov prethodnik Donald Tramp.

Potpisao je pred novinarima tri izvršne uredbe koje će preokrenuti Trampovu politiku, dok ih je nakon toga potpisao još 12, uz još dvije odvojene odluke koje se tiču saveznih agencija. Sam Bajden novinarima koji su pratili potpisivanje rekao je da potpisuje “hrabre” izvršne akcije tokom svog prvog pojavljivanja u Ovalnom uredu, ali je upozorio:

“Trebaće za sprovođenje mnogih od ovih odluka i zakonodavni potezi”, poručio je aludirajući na potrebu da se ključne politike donose u Kongresu.

Prva odluka koju je Biden potpisao je obavezno nošenje maski sljedećih 100 dana. Tu uredbu nazvao je “Izazov 100 dana maskiranja”. Osim nošenja maski, Biden zahtijeva od svojih građana da se pridržavaju fizičkog distanciranja u saveznim zgradama i na saveznim zemljištima.

Druga odluka koju je potpisao tiče se jednakosti i namijenjena je podršci manjinskim zajednicama i osiguranju rasne ravnopravnosti.

Za razliku od svog prethodnika, Bajden je odlučio da se SAD vrati u Pariski sporazum o klimatskim promjenama. Nakon potpisivanja ove odluke, trebaće 30 dana da SAD službeno postane članica neobvezujućeg globalnog sporazuma o smanjenju emisija gasova za najmanje 55 posto do 2030. godine.

Još neke od važnih izvršnih uredbi i memoranduma koje je potpisao su ukidanje dozvole za gradnju naftovoda Keystone XL, uspostavljanje koordinatora za odgovor na pandemiju koronavirusa i zaustavljanje povlačenja SAD-a iz Svjetske zdravstvene organizacije.

Jednim potezom olovke Bajden je naredio i zaustavljanje izgradnje Trampovog graničnog zida prema Meksiku i ukidanje nacionalne deklaracije o vanrednim situacijama koja se koristi za njegovo finansiranje, ukidanje zabrane putovanja osobama iz sedam zemalja s muslimanskom većinom i ukidanje tzv. Komisije 1776 koju je Tramp osnovao u rujnu 2020., a kojom je htio da promoviše “rodoljubivo obrazovanje”.

 

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije