Connect with us

Globus

VLADA JAPANA: Olimpijske igre u Tokiju će biti otkazane

Published

on

Foto: Reuters

Budućnost Olimpijskih igara u Tokiju 2021. dovedena je u sumnju nakon što se pojavio izvještaj u kojem se sugeriše da je japanska vlada zaključila da će zbog pandemije biti prinuđena da otkaže taj događaj.

Članak, koji je objavio Tajms, a izvijestio Rojters, dolazi dok su japanski premijer Suga i predsjednik Međunarodnog olimpijskog komiteta Bah ove sedmice snažno potvrdili svoju posvećenost održavanju Olimpijskih igara u Tokiju u julu ove godine.

Ali Džon Koats, predsjednik australijskog olimpijskog komiteta i potpredsjednik Međunarodnog olimpijskog komiteta, rekao je da se pripreme za igre u Tokiju “odvijaju u potpunosti”, rekavši da među organizatorima nije bilo rasprave o novom odlaganju ili otkazivanju.

Australijski olimpijski komitet nastavlja sa planiranjem da osigura da australijski olimpijski tim stigne u Tokio, takmiči se i vrati se kući siguran i bez COVID-a.

Sad je fokus japanske vlade bio na obezbjeđivanju igara za Tokio u sljedećoj dostupnoj 2032. godini.

Japan je pogođen pandemijom manje ozbiljno od mnogih drugih naprednih ekonomija, ali nedavni porast slučajeva podstakao ga je da zatvori granice za strance nerezidente i proglasi vanredno stanje u Tokiju i većim gradovima.

Oko 80 odsto ljudi u Japanu ne želi da se Igre održavaju ovog ljeta, pokazuju nedavne ankete, zbog strahova da će priliv sportista dalje širiti virus.

U tom kontekstu, vlada je tražila način da sačuva obraz najavljujući otkazivanje koje ostavlja vrata otvorenim za gostovanje u Tokiju kasnije, navodi The Times.

Organizatori su ranije umanjivali strah od održavanja Olimpijskih igrara bez navijača, uprkos tome što je ponuđen povraćaj novca za preuređeni događaj.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije