Connect with us

Svijet

IRAN OSUĐUJE ZASTRAŠIVANJE: Američki bombarderi B-52 lete iznad Bliskog Istoka

Published

on

Sjedinjene Države ponovo su letjele bombarderima B-52 iznad Bliskog Istoka, a Iran je odgovorio da bi svoj vojni budžet trebalo da potroše na zdravstvenu zaštitu za Amerikance, a ne na taktike zastrašivanja. Američka centralna komanda (CENTCOM) saopštila je u nedjelju da su „patrole prisustva“ letjele „kao ključni dio odbrambenog položaja CENTCOM-a“.

Najnoviji vojni manevri dolaze kada su bezbjednosni analitičari upozorili da bi američki predsjednik Donald Tramp mogao da preduzme vojnu akciju protiv Irana u njegovim posljednjim danima na vlasti.

Posljednjih nedjelja američka vojska preduzela je niz koraka osmišljenih da odvrati Iran, istovremeno naglašavajući da ne planira – i nije joj naloženo – preduzimanje ničim izazvanih akcija protiv Teherana. Iranski ministar spoljnih poslova Mohamad Džavad Zarif osudio je u nedjelju misiju B-52, rekavši da je to pokušaj zastrašivanja Teherana, da bi SAD bilo bolje da svoje vojne milijarde troše “na zdravlje svojih poreskih obveznika”. „Iako nismo započeli rat više od 200 godina, ne plašimo se slamanja agresora“, rekao je Zarif na Tviteru.

Najnovije američko prelijetanje Bliskog Istoka avionom sposobnim za nošenje do 32.000 kg oružja – uključujući nuklearne bombe – dogodio se dan nakon što je Korpus garde Islamske revolucije testirao rakete i bespilotne letilice velikog dometa na kopnenim i morskim metama u iranskim zemljama je četvrta velika vojna demonstracija sile za dve nedjelje.

To je bila peta operacija B-52 u posljednjim nedeljama i američka Centralna komanda je rekla da su vazduhoplovne posade uspješno završile misiju.

Napetost je porasla između SAD-a i Irana nakon atentata na iranskog nuklearnog naučnika Mohsena Fakhrizadeha u Teheranu u novembru. Iranski predsjednik Hasan Ruhani optužio je Izrael, američkog saveznika u regionu, da je ubio naučnika i obećao “snažnu odmazdu”.

Trenje se takođe povećalo oko godišnjice atentata na iranskog vrhovnog generala, Kasima Soleimanija, 3. januara, u američkom udaru dronova u Bagdadu u Iraku. Vojna konfrontacija ozbiljno bi zakomplikovala spoljnu politiku novoizabranog predsjednika SAD Džoa Bajdena, koji namjerava da ponovo započne diplomatski odnos sa Teheranom nakon što je u srijedu preuzeo funkciju. Bajden je rekao da planira da se ponovo pridruži iranskom nuklearnom sporazumu sa svjetskim silama – prelomni sporazum potpisan tokom administracije predsednika Baraka Obame, kojim je Teheran ograničio svoje nuklearno bogaćenje u zamjenu za ukidanje međunarodnih sankcija.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije