Connect with us

Svijet

ITALIJA: Počinje najveće suđenje mafiji u posljednje tri decenije, optuženo 355 osoba

Published

on

Foto: Reuters

Najveće suđenje mafiji u Italiji u posljednje tri decenije počinje u srijedu 13. januara, a 900 svjedoka svjedočit će protiv 355 ljudi, uključujući političare i zvaničnike optužene da su članovi moćne ‘Ndrangete, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Zbog ograničenja povezanih s koronavirusom mnogi optuženi će prvim ročištima prisustvovati putem videoveze iz zatvora, a oni u sudnici nosiće maske i poštovati distancu sjedeći najmanje dva metra jedan od drugog.

Gotovo svi optuženi uhapšeni su u decembru 2019. godine nakon dugotrajne istrage koja je započela 2016. godine i obuhvatila najmanje 11 italijanskih regija. Oko 2.500 policajaca učestvovalo je u akcijama usmjerenim na osumnjičene u Vibo Valentiji u Kalabriji, srcu područja koje je uglavnom kontrolisao klan Mankuzo iz ‘Ndranghete, piše AFP.

Bivši senator, šef policije, lokalni poslanici i biznismeni optuženi za pomaganje mafiji takođe su uhapšeni u Njemačkoj, Švicarskoj i Bugarskoj. Nikola Grateri, tužilac koji je vodio istragu, rekao je u vrijeme racija da je to bila najveća operacija protiv kriminalnih grupa od suđenja u Palermu od 1986. do 1992. kada su sicilijanski tužioci stavili 475 ljudi na optuženičku klupu. Za predstojeće suđenje Graterijev tim prikupio je 24.000 prisluškivanih razgovora i presretao ih je kako bi podržao optužbe.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije