Connect with us

COVID-19

ITALIJA: Pooštravanje mjera, cijela zemlja podijeljena u četiri boje

Published

on

Foto: FABRICE COFFRINI / AFP

Italijanska vlada odlučila je da u pet od 20 regija uvede oštrije epidemiološke mjere nastojeći da zaustavi ubrzano širenje zaraze koronavirusom, a zavisno od stepena zaraze uspostavljen sistem od četiri zone, prenosi Rojters.

Uvedene su bijela, žuta, narandžasta i crvena zona koje će vlastima omogućiti da sistem restriktivnih mjera prilagode na osnovu sedmičnih procjena situacije.

U crvene zone su, prvi put od kraja januara, stavljene dvije regije – Bazilikata i Molize, što znači da lokalne vlasti na svojoj teritoriji moraju da zatvore barove i restorane, uz stroga ograničenja kretanja ljudi i zatvaranje svih djelatnosti osim neophodnih trgovina.

Lombarija i Pijemont, u kojima su Milano, Torino, uz centralnu obalsku regiju, prebačene su iz žute u narandžastu zonu, pa su na tom području zatvoreni restorani i barovi, izuzev kućne dostave, uz ograničenje kretanja i zabranu napuštanja gradova izuzev u hitnim situacijama, zbog poslovnih obaveza ili iz zdravstvenih razloga.

Sardinija je prva regija koja je proglašena bijelom zonom, što podrazumijeva samo minimalna ograničenja.

Italijansko Ministarstvo zdravlja u petak je upozorilo da broj zaraženih i dalje raste, dok je u protekla 24 sata registrovano 20.499 novozaraženih, a dan ranije 19.886.

Ova zemlja posljednjih pet dana bilježi porast od 35 odsto novozaraženih u odnosu na isto razdoblje prethodne sedmice.

U petak su prijavljena 253 smrtna sučaja od posljedica infekcije koronavirusom, a dan ranije 308.

Savjetnik u Ministarstvu zdravlja Đanin Rica ocijenio je da mnoge slučajeve zaraze uzrokuju nove varijante.

On je kazao da ga zabrinjava širenje epidemije, te istakao da moraju i dalje biti na oprezu i brzo i odlučno intervenirati gdje je potrebno.

Uz nove restrikcije u pojedinim regijama u Italiji je i dalje na snazi zabrana rada teretana, dok je radno vrijeme barova i restorana ograničeno.

Procjene su da bi restriktivne mjere mogle ostati na snazi i poslije uskršnjih praznika 4. aprila.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije