Connect with us

Svijet

KREMLJ: Rusija spremna na dijalog sa SAD-om

Published

on

Vladimir Putin Foto: pixabay

Rusija je spremna na otvaranje dijaloga s novom američkom vladom Džoa Bajdena o međusobnim nesuglasicama, rekao je danas portparol Kremlja, dodavši da će ruski predsjednik Vladimir Putin rado odgovoriti na američku inicijativu za razgovorima.

Odnosi između Moskve i Washingtona na najnižem su nivou od Hladnog rata. Dvije strane se spore oko ruske uloge u ukrajinskom sukobu i optužbi da je Rusija uticala na američke izbore, što Moskva odbacuje.

SAD je u subotu pozvao ruske vlasti da oslobode prosvjednike i novinare uhapšene na protestima kojima se pozivalo na oslobađanje pritvorenog kritičara Kremlja Alekseja Navaljnog. Ruske snage sigurnosti uhapsile su više od 3400 protestanata, a Vašington je osudio te “grube metode“.

Sporazum o kontroli naoružanja

“Naravno, računamo na uspjeh u otvaranju dijaloga“, kazao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov u nedjelju, prenosi ruska novinska agencija Interfax.

“To će biti dijalog gdje će se, naravno, naše razlike i sporovi morati značajnije istaknuti. Dijalog je u isto vrijeme prilika da se pronađu racionalne tačke, mali djelovi u kojima se naši odnosi poboljšavaju“, rekao je Peskov.

“Ako je trenutna američka vlada spremna na takav pristup, nemam sumnje da će naš predsjednik ljubazno pristati na to“.

Putin je bio među posljednjim svjetskim čelnicima koji su čestitali Džou Bajdenu na izbornoj pobjedi 3. novembra.

Jedno od gorućih pitanja za vlade ove dvije nuklearne sile je sporazum o kontroli naoružanja, poznat kao Novi START koji ističe 5. februara.

Bijela kuća je prošle nedjelje objavila da će Bajden tražiti petogodišnje produženje tog pakta, a Kremlj je istaknuo da želi konkretne predloge Vašingtona.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije