Connect with us

Svijet

MOSKVA: Navaljni osuđen i za klevetu veterana Drugog svjetskog rata

Published

on

Foto: EPA

Sud u Moskvi je danas naložio ruskom opozicionaru Alekseju Navaljnom da plati kaznu zbog klevete jednog veterana Drugog svjetskog rata.

Navaljni, najpoznatiji protivnik ruskog predsjednika Vladimira Putina, zbog klevete veterana treba da plati 850.000 rubalja, odnosno oko 9.500 eura.

Osuđen je jer je 94-godišnjeg veterana i druge osobe koje su se prošle godine pojavile u provladinom video klipu nazvao “korumpiranim marionetama”, “ljudima bez savjesti” i “izdajnicima”.

Navaljni je odbacio optužbe za klevetu i opisao ih kao dio nastojanja vlasti da ga ponize.

Moskovski sud je ranije danas odbio žalbu Navaljnog na presudu kojom je osuđen na kaznu od dvije godine i osam mjeseci zatvora, iako je Evropski sud za ljudska prava naložio Rusiji da oslobodi najpoznatijeg protivnika Kremlja.

Iako je odbio žalbu, sud u Moskvi je Navaljnom ipak minimalno smanjio kaznu za mjesec i po dana, koliko je proveo u kućnom pritvoru 2015. godine.

Navaljni je danas na tom ročištu pozvao Ruse da se odupru Kremlju.

Ruski sud je 2. februara osudio Navaljnog po optužbi da je prekršio uslovnu kaznu dok se u Njemačkoj oporavljao od trovanja nervnim agensom za koje optužuje Kremlj.

Moskovski sud je tada donio presudu na osnovu zahtjeva ruskih vlasti da uslovna kazna Navaljnom iz decembra 2014. godine bude preinačena u zatvorsku, jer se nije na vrijeme javio nadležnom organu.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije