Connect with us

Svijet

PENTAGON: Američki vazdušni napadi u Siriji ciljaju vojsku koju podržava Iran

Published

on

Sjedinjene Države izvele su u četvrtak vazdušne napade koje je odobrio predsjednik Džo Bajden na objekte koji pripadaju vojsci uz podršku Irana u istočnoj Siriji, kao odgovor na raketne napade na američke mete u Iraku, saopštio je Pentagon.

Čini se da su napadi ograničeni, što potencijalno smanjuje rizik od eskalacije. Nije odmah bilo jasno kakva je šteta pričinjena.

Sirija nije odmah komentarisala, ali državna televizija Ekhbariia rekla je da su napadi izvedeni u zoru na nekoliko meta u blizini sirijsko-iračke granice.

Zvaničnik iračke milicije, govoreći pod uslovom da ostane anoniman, rekao je da je najmanje jedan borac ubijen, a četvorica ranjena.

Medicinski izvor u bolnici u tom području i nekoliko lokalnih izvora reklo je Rojtersu da je ubijeno 17 ljudi.

Bajdenova odluka da napade vrši samo u Siriji, a ne u Iraku, bar za sada, daje iračkoj vladi malo prostora za disanje dok istražuje napad 15. februara u kojem su ranjeni Amerikanci.

„Po naređenju predsjednika Bajdena, američke vojne snage ranije večeras izvele su vazdušne udare na infrastrukturu koju su koristile militantne grupe uz podršku Irana u istočnoj Siriji“, rekao je portparol Pentagona Džon Kirbi u izjavi.

„Predsjednik Bajden će djelovati kako bi zaštitio američko i koaliciono osoblje. U isto vrijeme, ponašali smo se namjerno sa ciljem da deeskaliramo ukupnu situaciju i u istočnoj Siriji i u Iraku “.

Rekao je da su napadi uništili više objekata na graničnom kontrolnom punktu koji su koristile militantne grupe uz podršku Irana, uključujući Kata’ib Hezbola i Kata’ib Said al-Šuhada.

Nakon napada, iranski i sirijski ministri inostranih poslova govorili su i podvukli „potrebu Zapada da se pridržava rezolucija Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija u vezi sa Sirijom“, saopštila je veb stranica iranske vlade Dolat.ir.

Američki zvaničnik, govoreći pod uslovom da ostane anoniman, rekao je da je odluka o izvođenju udara zamišljena kao signal da Vašington želi da kazni militante, ali da ne želi da situacija pređe u veći sukob.

Zvaničnik je rekao da je Bajden dobio niz opcija i izabran je jedan od ograničenijih odgovora.

(reuters.com)

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije