Connect with us

Svijet

PRIJE 100 GODINA: Bajden odao poštu žrtvama rasnog nasilja u Tulsi

Published

on

Američki predsjednik Džozef Bajden odao je sinoć poštu žrtvama u Tulsi u saveznoj državi Oklahomi gdje su prije 100 godina bijelci ubili nekoliko stotina Afroamerikanaca.

Bajden je prvi predsjednik SAD koji je posjetio Tulsu i učestvovao na komemoraciji žrtvama i obilježavanju jednom od najvećih nasilja na rasnoj osnovi u zemlji.

“Neke nepravde su tako stravične, tako ozbiljne, da ne mogu da se prećute, bez obzira koliko se ljudi trudili. Samo istina donosi iscjeljenje”, rekao je Bajden u emotivnom govoru tokom kojeg je rekao da je došao u Tulsu da “popuni prostor tišine”.

Bajden je rekao da ako istorija ćuti, to ne znači da se ništa nije dogodilo i dodao da američka nacija treba da se suoči sa grijehom poricanja onoga što se desilo.

Predsjednik SAD je zatražio od građana da se “osvrnu na duboke korjene rasnog terorizma i da se posvete iskorjenjivanju rasizma”.

Američki predsjednik je odao poštu minutom ćutanja, poslije sastanka sa troje preživjelih i obilaska muzeja posvećenom tom nasilju.

Nasilje su preživjeli Viola Flečer, Hjuz Van Elis i Lesi Beningfild koji imaju između 101 i 107 godina.

U Tulsi su 31. maja i 1. juna 1921. godine bijelci ubili oko 300 crnaca, zapalili i opljačkali njihove domove, pošto je 19-godišnji Afroamerikanac optužen za napad na 17-godišnu bjelkinju, što nikad nije dokazano.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije