Connect with us

Svijet

REAKCIJE: Svjetski lideri bijesni na Rusiju zbog hapšenja Navaljnog

Published

on

Aleksej Navaljni uhapšen je na moskovskom aerodromu dok je pokušavao da uđe u Rusiju iz Njemačke, gdje je proveo pet mjeseci oporavljajući se od navodnog trovanja nervnim agensima za koje je optužio Kremlj. Pritvor kritičara iz Kremlja u nedjelju na kontroli pasoša na moskovskom aerodromu Šeremetjevo bio je široko očekivan, jer je ruska zatvorska služba rekla da je prekršio mjere uslovnog oslobađanja.

Zatvorska služba je rekla da će biti zadržan u pritvoru dok sud ne donese odluku o njegovom slučaju. Nije odmah objavljen datum pojavljivanja pred sudom. Služba je ranije saopštila da će tražiti da Navaljni izdrži kaznu od tri i po godine iza rešetaka zbog optužbe za 2014. godinu, za koju Navaljni tvrdi da je politički motivisana. Njegovi advokati u ponedjeljak su rekli da mu nisu odobrili pristup otkako je zadržan i da je njegovo stanje nepoznato.

Aleksandar Baunov, stariji saradnik moskovskog Centra za karnegi, opisao je Navalnijev izbor za povratak kao „hrabar“. „Uvijek je govorio da je bio hrabar čovjek, koji nema strah pred vlastima, od [ruskog predsjednika Vladimira] Putina i mašine za red i mir. Sada je vrijeme da se dokažu ove tvrdnje “, rekao je Baunov za Al Jazeeru.

„Ako bi ostao u inostranstvu, umanjio bi svoja potraživanja.“ Njegovo hapšenje pokrenulo je talas reakcija zvaničnika i svjetskih lidera, od kojih su mnogi tražili njegovo trenutno puštanje. Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov rekao je u ponedjeljak da izrazi ogorčenja odražavaju pokušaj „skretanja pažnje sa krize zapadnog modela razvoja“. Aleksandra Godfroid iz Al Jazeere, izvještavajući iz Moskve, rekla je da međunarodna reakcija vjerovatno neće uticati na Kremlj. „Iz prošlosti znamo da ruske vlasti ne ispunjavaju takve zahtjeve i takve molbe Kremlju“, rekao je Godfroid. „To će reći, neće ih natjerati da puste Navaljnog ili da pokažu bilo kakvu popustljivost prema njemu.“

Njemački ministar spoljnih poslova Heiko Mas pozvao je na trenutno puštanje Navaljnog, ističući da je Rusija dužna da štiti građanska prava. „Rusija je vezana svojim ustavom i međunarodnim obavezama prema principu vladavine zakona i zaštiti građanskih prava“, rekao je Maas u izjavi. „Ovi principi se moraju primijeniti i na Alekseja Navaljnog. Trebalo bi ga odmah pustiti “.

Italijanski ministar spoljnih poslova Luiđi Di Maio rekao je da je hapšenje Navaljnija “vrlo ozbiljna stvar”. „Tražimo njegovo trenutno puštanje. I očekujemo da se poštuju njegova prava “, rekao je Luigi Di Maio u objavi na Tviteru.

Portparol francuskog ministarstva spoljnih poslova Agnes von der Mul rekla je u izjavi da Pariz situaciju prati sa “najvećom budnošću”.

„Francuska sa velikom zabrinutošću prima na znanje hapšenje gospodina Alekseja Navaljnog u Rusiji. Sa svojim evropskim partnerima prati situaciju s najvećom budnošću i traži njegovo hitno puštanje na slobodu. “

„Zaprepašćujuće je da su ruske vlasti pritvorile Alekseja Navaljnog, žrtvu gnusnog zločina. On mora biti odmah pušten ”, rekao je ministar inostranih poslova Velike Britanije Dominik Rab.

„Umjesto da progoni gospodina Navaljnog, Rusija bi trebalo da objasni kako je hemijsko oružje počelo da se koristi na ruskom tlu.“

Američki državni sekretar Majk Pompeo rekao je da je “duboko zabrinut” zbog hapšenja Navaljnija.

„Uvjereni politički lideri ne plaše se konkurentskih glasova, niti vide potrebu da izvrše nasilje nad političkim protivnicima ili ih nepravedno pritvore“, rekao je Pompeo u postu na Tviteru.

Džejk Salivan, savjetnik za nacionalnu bezbjednost Bijele kuće izabranog predsednika Joea Bidena, nazvao je hapšenje Navalnija kršenjem ljudskih prava.

“Gospodina Navaljnog treba odmah pustiti, a počinioci nečuvenog napada na njegov život moraju odgovarati ”, rekao je Salivan na Tviteru. „Napadi Kremlja na gospodina Navaljnog nisu samo kršenje ljudskih prava, već uvreda ruskom narodu koji želi da se njihov glas čuje.“

 

(aljazeera.com)

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije