Connect with us

COVID-19

KOSOVO: Raste broj novozaraženih, vakcine ni na vidiku

Published

on

Ilustracija: Pixabay

Posljednjih dana Kosovo je zabilježilo porast broja novih slučajeva zaraze korona virusom, a još nije poznato kada će stići prve količine vakcina.

Na Kosovu je, kako je objavljeno u utorak, u prethodna 24 časa umrlo osam osoba od posljedica infekcije koronavirusom, čime je ukupan broj umrlih tokom epidemije porastao na 1.616.

Testirano je 2.886 uzoraka, od kojih je kod 488 potvrđeno prisustvo virusa. Tokom epidemije potvrđeno je 70.185 slučajeva infekcije, a testirane su 313.132 osobe.

U prethodna 24 sata izliječeno je 270 kovid pacijenata, te ih je ukupno 60.333, dok je broj aktivnih slučajeva danas 8.236.

Iako već nekoliko mjeseci, još od otkrivanja prve vakcine protiv koronavirusa, na Kosovu u Ministarstvu zdravstva i Vladi govore da je februar krajnji rok kada će vakcina stići, od toga nije bilo ništa.

Sada zvaničnici u institucijama više ne govore kada će vakcina doći na Kosovo već su informisali građane da će narednih dana stići zamrzivači za čuvanje vakcine, i špricevi za vakcinisanje.

Po poznavaocima epidemioloških tendencija, kampanja za nedavne prijevremene parlamentarne izbore na Kosovu u kojoj se skoro uopšte nije vodilo računa o antikovid-mjerama, već nedjelju dana uzima danak.

Na Kosovu se od kraja prošle i tokom ove nedjelje prosječan broj novozaraženih kreće između 400 i 500, odnosno u prosjeku 20 odsto testiranih osoba dnevno.

U međuvremenu je opao prosječan broj izliječenih, što je uticalo da se povećava broj aktivnih slučajeva bolesti.

Priština je i dalje na prvom mjestu po ukupnom broju zaraženih i dnevno po broju novozaraženih, što je i očekivano jer tu živi više od 30 odsto stanovništva Kosova.

Ministarstvo zdravlja i Nacionalni institut javnog zdravstva su prema opasnosti od širenja pandemije klasifikovali opštine u tri grupe: crvena najopasnija, žuta i zelena.

U crvenoj je danas šest opština, dvije više u odnosu na prije desetak dana. U žutoj je deset opština, dok su u zelenoj zoni 22.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije