Connect with us

Region

RAI: Države Zapadnog Balkana zajedno protiv kriminalne imovine

Published

on

Na Zapadnom Balkanu formirana je mreža sudija, tužilaca i predstavnika agencija za upravljanje oduzetom imovinom proisteklom iz krivičnih djela, saopšteno je iz AIRE centra Programa za Zapadni Balkan i Regionalne antikorupcijske inicijative (RAI).

Navodi se da je ovo prva takva saradnja uspostavljena u regionu, sa ciljem da doprinesee bržem otkrivanju i procesuiranju počinilaca krivičnih djela.

Regionalna mreža sudija, tužilaca, istražilaca i predstavnika agencija za upravljanje oduzetom imovinom uspostavljena je uz pomoć AIRE centra i RAI, koji su tokom dvogodišnjeg projekta zajedno sa predstavnicima institucija Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore, Sjeverne Makedonije, Albanije i Kosova radili na unaprjeđenju borbe protiv kriminala i korupcije, prenosi Tanjug.

Rezultati projekta prezentovani su predstavnicima ministarstava pravde, agencija za upravljanje oduzetom imovinom, sudijama i tužiocima iz Jugoistočne Evrope na završnoj konferenciji “Borba protiv korupcije u Jugoistočnoj Evropi: jačanje saradnje u oblasti oduzimanja imovine” koja je održana danas.

Direktorka Programa za Zapadni Balkan AIRE centra Biljana Bejtvajt istakla je da je regionalna saradnja ključna za napredak u oblasti oduzimanja nelegalno stečene imovine, jer je upravo to presudno za dugoročnu borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala.

“Ako ne uspijemo da okončamo poslovnu praksu kriminala, oduzimajući nelegalnu zaradu, novčana dobit će ostati najvažniji podsticaj za kriminalno ponašanje, upozorila je Bejtvajt.

On je ukazala da je pandemija kovid-19 stvorila nove mogućnosti za korupciju i organizovani kriminal i donijela nove prijetnje i izazove u sprovođenju zakona.

Tokom projekta izrađena su četiri priručnika u kojima je analizirano zakonodavstvo, usklađenost sa evropskim i međunarodnim standardima, mogućnost prekogranične saradnje i uspostavljanje mehanizama za statističko evidentiranje slučajeva oduzimanja imovine.

U saopštenju se podsjeća da institucije na Zapadnom Balkanu rade na procesuiranju organizovanog kriminala i korupcije, kao i jačanju kapaciteta za provođenje mjera oduzimanja nelegalno stečene imovine.

Svake godine u regionu se oduzme nelegalno stečena imovina vrijedna više miliona EUR.

“Trajno oduzeta imovina postaje javno vlasništvo i trebalo bi da se koristi u najboljem javnom
interesu”, navodi se u saopštenju i ističe da oduzimanje nelegalno stečene imovine jača povjerenje u rad institucija i šalje poruku da se kriminal ne isplati.

Projekat je podržala Vlada Velike Britanije.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije