Connect with us

Region

U HRVATSKOJ: Godišnjica “Bljeska” u sjenci sukoba predsjednika i premijera

Published

on

Obilježavanje 26. godišnjice vojno-policijske akcije “Bljesak” u Hrvatskoj odvija se u sjenci sukoba predsjednika države Zorana Milanovića i premijera Andreja Plenkovića, koji su danas u Okučanima odvojeno položili vijence za stradale hrvatske vojnike i policajce.

Iako je Vlada saopštila da delegacije odvojeno polažu vijence iz epidemioloških razloga, predsjednik i premijer, koji dolaze iz različitih političkih stranaka, zbog narušenih odnosa već neko vrijeme ne učestvuju zajedno na obilježavanju važnih događaja.

Tako je bilo i nedavno na komemoraciji za žrtve ustaškog koncentracionog logora iz Drugog svjetskog rata u Jasenovcu kada su Milanović i Plenković odvojeno položili cvijeće.

Plenković, predsjednik vladajuće Hrvatske demokratske zajednice (HDZ), više puta je odbacio mogućnost zajedničkog polaganja vijenaca s Milanovićem, koji dolaze iz Socijaldemokratske partije (SDP) Hrvatske.

Njih dvojica su posljednjih mjeseci razmijenili niz oštrih riječi, a premijer je o izjavama predsjednika da državni vrh treba da pokaže zajedništvo kad su u pitanju važni datumi, rekao da “nema glumljenja”. Oni danas u Okučanima nijesu komentarisali međusobni sukob.

Milanović je u Okučanima rekao da su “hrvatski junaci na današnji dan prije sad već puno godina odlučnošću, znanjem, strpljenjem i hrabrošću oslobodili” taj dio Hrvatske, prenio je njegov kabinet.

“Oni su, nakon akcije Maslenica 1993. godine, omogućili da se nekoliko mjeseci kasnije, u avgustu 1995. godine, Hrvatska konačno spoji i oslobodi”, dodao je Milanović.

Naveo je da je to učinilo “malo dobrih i hrabrih ljudi”.

“Radilo se o stotinama, možda hiljadama ljudi. Mi ostali smo bili na Zrinjevcu (sjedište Ministarstva spoljnih poslova u Zagrebu), Ženevi, kadrovskim službama, a ovdje, i na drugim bojištima Hrvatske, borio se mali broj ljudi”, rekao je hrvatski predsjednik.
Foto: Beta/AP Foto: Beta/AP

Poslije odvojenog polaganja vijenaca, premijer Plenković je rekao da je sloboda koju su Hrvatima dali hrvatski branitelji “najvažnija vrijednost koja mora da se njeguje i čuva”, prenijela je agencija Hina.

Upitan o sukobu s predsednikom države, Plenković je rekao da nije trenutak da se o tome govori i dodao da je bitno da su danas svi u Okučanima, za razliku od prošle godine.

Milanović je prošle godine napustio obilježavanje godišnjice akcije “Bljesak”, jer je jedan od učesnika nosio majicu s ustaškim pozdravom “Za dom spremni”.

Vijence je danas u Okučanima položila i delegacija Sabora Hrvatske na čelu s predsjednikom Gordanom Jandrokovićem (HDZ) koji je rekao da je operacija “Bljesak” bila jedna od najvažnijih u ratu i da je “slomila kičmu projektu Velike Srbije”.

Hrvatske snage su 1. maja 1995. godine rano ujutru započele dvodnevnu operaciju “Bljesak”, ofanzivu kojom su preuzele kontrolu nad zapadnom Slavonijom, koja je do tada bila u sastavu samoproklamovane Republike Srpske Krajine (RSK).

U akciji “Bljesak” stradao je veliki broj srpskih civila, a oko 15.000 ljudi je izbjeglo, najviše u BiH, u Republiku Srpsku.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije