Connect with us

Svijet

SAD: Iako je oslobođen u Senatu, Tramp ima brojne probleme sa zakonom

Published

on

Foto: Twitter

Dok je bio predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Tramp je imao imunitet od krivičnog gonjenja. Ali, sada kao građanin više ne uživa tu zaštitu, a pravni problemi se gomilaju.

Samo tri dana pošto ga je Senat oslobodio odgovornosti za podsticanje pobune na Kapitol hilu 6. januara, Trampa je za to tužio demokratski kongresmen Beni Tompson iz Misisipija. Tompson optužuje Trampa, njegovog advokata Rudija Đulijanija i još dvije ekstremno desničarske grupacije da su skovali zavjeru kako bi podstakli pobunu i spriječili potvrđivanje pobjede Džoa Bajdena u Kongresu.

Iako ova tužba djeluje kao prva u nizu, Trampovi pravni problemi nisu ograničeni samo na nerede u Kongresu. U toku je istraga u Njujorku, a vode se i drugi procesi za koje se očekuje da traju godinama, kaže Sara Tabervil iz organizacije Projekat za nadzor vlade.

“Najveća opasnost za njega je što više ne uživa mehanizme zaštite, ni pravne ni političke”.

Portparol bivšeg predsjednika Džejson Miler ocijenio je da su tekuće istrage i tužbe “striktno političke i u skladu sa onim što rade demokrate”.

Demokrate u Kongresu najavile su nezavisnu komisiju koja treba da istraži nerede na Kapitolu, ali još nije sigurno da će ona biti formirana.

Predsjednik Bajden je rekao da će to pitanje ostaviti na rješavanje dolazećem sekretaru za pravosuđe Meriku Garlendu, koji će odlučiti ima li osnova da pravno goni Trampa.

O Trampu se trenutno vodi nekoliko istraga.

Džordžija

Fani Vilis, tužiteljka okruga Fulton u Džordžiji, istražuje da li je Tramp prekršio zakon kada je pritiskao članove izborne komisije u toj državi da preokrenu ishod izbora u njegovu korist.

Tramp je 2. januara razgovarao telefonom sa sekretarom države Džordžije Bredom Rafenspregerom i od njega tražio da mu “pronađe dovoljno glasova da promijeni ishod glasanja”.

U pismu zvaničnicima u Džordžiji 10. februara, tužiteljka Vilis je napisala da je istraga protiv Trampa prioritet za njenu kancelariju i da se istražuju različita krivična djela: od iznude, preko izborne prevare do prijetnji članovima izborne komisije.

Bivša federalna tužiteljka Kimberli Vil ocijenila je da se istraga “ozbiljno razvija”.

“Zato što imamo dokaze i prilično je jasno šta se desilo”.

Njujork

Državna tužiteljka Njujorka Letiša Džejms i tužilac sa Menhetna Sajrus Vens džunior istražuju Trampovu organizaciju zbog navodnih finansijskih malverzacija.

Vens istragu vodi na osnovu izjava Trampovog bivšeg advokata Majkla Koena koji je bivšeg predsjednika optužio da je namjerno snižavao vrijednost svojih nekretnina kako bi platio manji porez. Prošlog mjeseca, tužiteljka Džejms tražila je od Trampove organizacije da joj dostavi dokumenta u vezi sa tim.

Vens vodi još jednu, odvojenu istragu, na osnovu Koenovih izjava da je 2016. platio dvijema porno glumicama da ćute o aferama sa Trampom. Koen je odslužio zatvorsku kaznu zbog izbjegavanja plaćanja poreza, kršenja zakona o finansiranju kampanje i laganja u Kongresu.

Iako Tramp tek treba da preda dokumenta u Vensovoj istrazi, djeluje da se i ona razvija, a navodno njegova kancelarija angažuje i forenzičke eksperte da pomognu u istrazi.

Distrikt Kolumbija

Tužilac Distrikta Kolumbija Karl Rasin istražuje Trampovu ulogu u neredima 6. januara, potrvđeno je za Glas Amerike.

Rasinove nadležnosti su, međutim, ograničene na lokalne zakone, pa se tako istražuje uloga bivšeg predsjednika u kršenju propisa o zabrani pobune. Prema zakonima Vašingtona, podsticanje ili učestvovanje u pobuni je prekršaj kažnjiv sa najviše šest mjeseci zatvora.

Kimberli Vil smatra da će, iako je riječ o prekršaju, to ostaviti trag u biografiji bivšeg predsjednika.

Donalda Trampa tužili su i za klevetu. Aktuelni proces protiv njega vodi bivša kolumnistkinja magazina El, I. Džin Kerol, koja je Trampa tužila pošto je demantovao njene navode da je silovao, uz obrazloženje da “ona nije njegov tip”.

Samer Zervos, učesnica rijalitija Šegrt, tužila je Trampa zbog toga što je nazvao “lažovom” pošto ga je optužila za napastvovanje 2007.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije