Connect with us

Svijet

SAD: Kongres potvrdio Bajdenovu pobjedu, Tramp obećao mirnu tranziciju vlasti

Published

on

Potpredsjednik Majk Pens i predsjedavajuća Predstavničkog doma Nensi Pelosi poslije prekida sjednice o potvrdi izbornih rezultata. Foto: Rojters

Demokrata Džozef Bajden stupiće na dužnost predsjednika SAD 20. januara, pošto je Kongres potvrdio rezultat glasanja Elektroskog koledža i time i formalno omogućio da novi predsjednik dođe na vlast.

Potvrdi rezultata izbora prethodio je nasilan upad pristalica Donalda Trampa u Kongres, zbog čega je sjednica prekinuta na nekoliko sati. U neredima je stradalo četvoro, a uhapšeno 52 ljudi.

Predstavnički dom i Senat su, prije potvrde rezultata izbora, odbacili prigovore Trampovih republikanskih saveznika u Kongresu na rezultate izbora u Arizoni i Pensilvaniji.

Potpredsjednik SAD Majk Pens objavio je da je Kongres prihvatio rezultate predsjedničkih izbora.

Predsjednik Donald Tramp, kome su Fejsbuk i Tviter privremeno suspendovali naloge, poručio je prekok portparola Bijele kuće Dena Skavina da će “20. januara biti mirne tranzicije vlasti, bez obzira na to što se ne slaže sa rezultatom izbora”.

“Uprkos tome što se uopše ne slažem sa rezultatom izbora, što pokazuju i činjenice, biće mirne tranzicije vlasti 20. januara. Nastavićemo borbu za to da svi legalni glasovi budu izbrojani. Iako je ovo kraj našeg prvog predsedničkog mandata, samo je početak borbe u kojoj ćemo Ameriku ponovo učiniti velikom”.

Šta je prethodilo potvrdi rezultata?

Pristalice Donalda Trampa su, nakon okupljanja u Vašingtonu i govora predsednika, krenule ka Kapitol hilu i nakon proboja policijskih kordona, nasilno upale u zgradu Kongresa.

Policija je evakuisala zakonodavce i više od tri sata pokušavala da raščisti Kapitol od Trampovih pristalica.

Policija je proglasila da je zgrada ponovo bezbjedna oko 5:30 popodne po lokalnom vremenu, a zakonodavci su se ponovo okupili oko 8 sati uveče da nastave proces potvrde.

Onima koji su danas izazvali haos u našem Kapitolu poručujem – niste pobijedili”, rekao je potpredsednik Majk Pens kada je sednica nastavljena.

“Vratimo se na posao”, dodao je i dobio veliki aplauz.

“Amerika i Senat neće biti zastrašeni. Vratili smo se na radna mjesta. Obavićemo svoju dužnost u skladu sa Ustavom i obavićemo je večeras”, poručio je lider senatske većine Mič Mekonel nazivajući napad Trampovih pristalica “neuspjelom pobunom”.

Republikanski senator iz Jute Mit Romni okrivio je odlazećeg predsjednika Donalda Trampa za nasilje u Kapitolu i pozvao kolege da jednoglasno potvrde pobjedu Džoa Bajdena.

“Okupili smo se zbog povrijeđenog ponosa jednog sebičnog čovjeka i gnijeva pristalica koje je namjerno dezinformisao u protekla dva mjeseca i podstakao na akciju ovog jutra”, izjavio je Romni i dodao:

“Ono što se dogodilo ovdje danas je pobuna koju je podstakao predsjednik SAD”.

Senator iz Jute istakao je da će svi koji nastave da podržavaju opasnu igru ulažući prigovore na rezultate legitimnih, demokratskih izbora “zauvijek biti upamćeni kao saučesnici u napadu bez presedana na američku demokratiju i zapamćeni po svojoj ulozi u sramnoj epizodi američke istorije”.

Romni je dodao da nove istrage i preispitivanja rezultata izbora neće uvjeriti birače sve dok predsjednik Tramp nastavlja da tvrdi da su izbori ukradeni.

“Najbolji način da pokažemo poštovanje prema biračima koji su uznemireni jeste da im kažemo istinu, a istina je da je novoizabrani predsjednik Bajden pobijedio na ovim izborima”, poručio je Romni uz aplauz kolega iz Senata.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije