Connect with us

Region

SRBIJA: Registrovan ptičiji grip

Published

on

(FOTO: Alo.rs)

U opštini Kula u Srbiji registrovan je ptičji grip i Uprava za veterinu utvrdila je mjere zaštite u zaraženom i ugroženom području od ove bolesti kod divljih ptica.

Ptičji grip utvrđen je kod dva uginula labuda 6. i 13. marta u Velikom bačkom kanalu, u Kuli i između Sivca i Malog Stapara, piše “Blic” i objašnjavada se zaraženim područjem smatra krug od tri kilometara u poluprečniku, a ugroženim područjem krug od najmanje deset kilometara u poluprečniku od žarišta.

Mještani su dužni da veterinaru ili veterinarskom inspektoru prijave svaki slučaj uginuća divljih ptica i povećano uginuće ili znakove bolesti kod živine i ptica u gazdinstvima. Zabranjen je promet živine, sajmovi peradarstva i ukrasnih ptica, promet jaja, mesa i iznutrica porijeklom od živine, iznošenje leševa živine iz gazdinstva, stajnjaka i upotrijebljene prostirke.

Građani su dužni da zatvaraju živinu i ptice u objekte u gazdinstvima, da u objektima unište glodare i insekte, da postave dezobarijere. Obavezna je obrada stajnjaka na način kojim će se uništiti uzročnik bolesti.

Za sada se bolest drži pod kontrolom i u Kuli kažu da se pridržavaju svih propisanih mjera.

Dr vet. Milan Ružić iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, objašnjava za “Blic da se ptičji grip nalazi u prirodi u populaciji divljih ptica i najčešće se dokazuje i pronalazi kod ptica lovuša, pataka, gusaka, labudova i drugih koje žive na vodenim staništima.

“Vrlo je bitno da ljudi ne puštaju živinu u prirodu, posebno u zaraženim područjima. Nadležno ministarstvo je dalo jasan uput šta treba uraditi, a inače je zabranjeno puštanje domaće živine iz dvorišta da luta prirodom i dolazi u kontakt sa divljim životinjama”, ističe Ručić.

 

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije