Connect with us

Svijet

STRUČNJACI: Papa će biti ugrožen u Iraku

Published

on

Foto: crs.org

Stručnjaci za infektivne bolesti izrazili su zabrinutost zbog predstojeće posjete poglavara Rimokatoličke crkve, pape Franja Iraku.

Razlog za strah je rastući broj zaraženih koronavirusom u toj zemlji i mogućeg velikog okupljanja Iračana koji će željeti da vide papu.

Kako danas prenosi agencija AP, niko ne želi da kaže Franju da otkaže posjetu, a iračka vlada je veoma zainteresovana da pokaže relativnu stabilnost u zemlji i ugosti papu.

Posjeta koja će trajati od 5. do 8. marta, trebalo bi da pruži duhovnu podršku iračkim hrišćanima i doprinese naporima Vatikana da izgradi mostove sa muslimanskim svijetom.

Međutim, sa čisto epidemiološkog stanovišta papina posjeta Iraku u vrijeme pandemije koronavirusa nije preporučljiva, ocijenili su zdravstveni stručnjaci.

Zabrinutost je povećana pošto je danas saopšteno da je ambasador Vatikana u Iraku, koji treba da prati Franja tokom cijele posete, zaražen koronavirusom i sada je u izolaciji.

Ambasada Vatikana saopštila je da ambasador, nadbiskup Mitja Leskovar ima blage simptome i da nastavlja da se priprema za papinu posjetu.

Stručnjaci su upozorili da su ratovi, ekonomska kriza i odlazak građana ugrozili zdravstveni sistem u Iraku. Studije su pokazale da u Iraku vlada i novi soj korona virusa koji se prvi put pojavio u Velikoj Britanji.

Organizatori posjete obećali da će nadgledati poštovanje mjera protiv epidemije koronavirusa od nošenja maske, držanja fizičkog odstojanja do ograničenog broja ljudi na skupovima.

Vatikan je takođe saopštio da će preduzeti mjere predostrožnosti.

Papa (84), njegova pratnja iz Vatikana u kojoj će biti 20 osoba i oko 70 novinara koji prate posjetu, primili su vakcinu protiv koronavirusa.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije