Connect with us

Svijet

TRAMP ODRŽAVA GOVOR U FLORIDI: Nećemo stvarati nove stranke

Published

on

Donald Tramp danas se vraća na političku scenu govorom na najvećem američkom godišnjem skupu konzervativaca u Orlandu, odlučan u namjeri da vrati kontrolu nad oslabljenom republikanskom strankom koja se pita postoji li mogućnost da bivši američki predsjednik osvoji izbore 2024. godine.

Trump će javno govoriti na tribini prvi put otkad je otišao iz Bijele kuće, u sklopu godišnjeg skupa predstavnika američke konzervativne stranke, koja je otvorena u petak u floridskom gradu Orlandu.

Bivši američki predsjednik na Floridi je na poznatom terenu – sve je prepuno zastavica, kapa i ostalih predmeta na kojima je ispisano Trampovo ime, a na ulazu u glavnu dvoranu postavljen je zlatni kip koji prikazuje republikanskog milijardera.

Podjela među Republikancima

Ali, u Republikanskoj stranci je nakon napada na Kapitol Hil ipak došlo do podjela među članovima.

Nakon četiri godine Trampovog mandata, republikanci su izgubili kontrolu nad Kongresom i Bijelom kućom. Napad i pobuna na Kapitolu neslavan su dio mandata Donalda Trampa protiv koga je podignuta optužnica zbog podsticanja nereda.

Njegove saveznike i protivnike zanima odgovor na isto pitanje: hoće li 74-godišnji milijarder u nedjelju objaviti vijest o ponovnoj kandidaturi za predsjednika Sjedinjenih Država 2024. godine?

Organizatori smatraju da to vjerojatno neće učiniti izričito, ali ova bi se tema mogla pojaviti u indirektnom obliku.

U svom prvom govoru nakon 20. januara, Donald Tramp će govoriti o “budućnosti Republikanske stranke i konzervativnog pokreta”, rekao je AFP-u izvor blizak bivšem predsjedniku.

“Nećemo stvarati nove stranke, nećemo dijeliti svoju moć. Bićemo ujedinjeni i moćni kao nikada prije”, dio je Trampovog govora čiji transkript posjeduje Fox News.

Tramp bi trebao govoriti i o problemima imigracije i kritikovati “katastrofalnu politiku” svojeg demokratskog nasljednika i političkog protivnika, Džoa Bajdena.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije