Connect with us

Region

UKRAJINA TRAŽI OBJAŠNJENJE: Odakle Dodiku naša ikona da je pokloni Lavrovu?

Published

on

(FOTO: rtvbn)

Ukrajina je od vlasti Bosne i Hrecegovine zatražila pojašnjenje nakon što je predsjednik  kolektivnog predsjedništva Milorad Dodik poklonio šefu ruske diplomacije Sergeju Lavrovu ikonu koja navodno pripada Ukrajini.

Dodik je Lavrovu u ponedjeljak poklonio pozlaćenu pravoslavnu ikonu, navodno staru 300 godina, a mediji bliski Dodiku naveli su kako je pronađena u Lugansku, dijelu Ukrajine pod kontrolom proruskih separatista.

Na fotografiji se vidi voštani pečat po kojem je ikona registrirana kao vlasništvo Ukrajine, još dok je ta država bila dio SSSR-a.

Mediji nisu objavili nikakve pojedinosti o tome kako je i gdje sporna ikona pronađena.

Ukrajinsko diplomatsko predstavništvo u Sarajevu je uputilo notu Ministarstvu vanjskih poslova BiH tražeći “javno, neodgodivo i nedvojbeno” izjašnjavanje o tome kako je ikona iz njihove zemlje dospjela u drugu državu i završila u Dodikovim rukama.

U proruskim paravojnim krugovima u regijama Luganska i Donjecka učestvovali su dobrovoljci iz BiH, odnosno iz Republke Srpske.

Jednom od njih, Gavrilu Steviću se zbog toga sudi, jer je pridruživanje paravojnim jedinicama  u inostranstvu kažnjivo po zakonima BiH.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije