Connect with us

Svijet

UN: Poziv za Izrael da odmah zaustavi rušenje palestinskih kuća i zgrada

Published

on

Ujedinjene nacije pozvale su izraelski režim da odmah zaustavi uništavanje palestinskih domova i struktura na okupiranoj Zapadnoj obali, rekavši da su takve akcije suprotne međunarodnom pravu i podrivaju humanitarne napore širom okupiranih teritorija.

Humanitarni koordinator Ujedinjenih nacija za okupiranu palestinsku teritoriju Lin Hejstings rekla je u izjavi da su nedavno izraelsko rušenje palestinskih domova i evakuacija lokalnog stanovništva i oduzimanje njihovih zemljišta u suprotnosti sa međunarodnim pravom i da su svi u flagrantnom kršenju zakona o ljudskim pravima.

Izjava je uslijedila dan nakon što je Hejstings posjetila zajednicu Humsa al-Bakai’a, u sjevernoj dolini Jordana, gdje je Izrael srušio ili zaplijenio domove i stvari porodica koje tamo žive ili pokušavao da ih protjera iz svojih zemalja.

„Kao što smo ranije primijetili, situacije u kojima su zajednice pod pritiskom da se presele stvaraju stvarni rizik od prisilnog premještanja.“

Hejstings je takođe zatražila od Izraela da humanitarnim agencijama omogući utočište, hranu i vodu ugroženim palestinskim zajednicama koje žive u Području C, koje čini više od 60 posto okupirane Zapadne obale, i čini značajan dio buduće države Palestine pod takozvanim rješenjem dve države.

Izraelske vlasti obično ruše palestinske domove na okupiranoj Zapadnoj obali, tvrdeći da su građevine izgrađene bez dozvola, koje je gotovo nemoguće dobiti.

Takođe ponekad nalažu palestinskim vlasnicima da sruše sopstvene domove ili opštinu plaćaju troškove rušenja ako to ne učine.

Najnovije rušenje izazvalo je široku osudu izraelskog režima zbog iskorišćavanja krize sa koronavirusom da pokrene svoju kampanju uništavanja palestinskih domova.

Izraelski premijer Benjamin Netaniahu najavio je plan zauzimanja ogromnog područja Zapadne obale, naime područja na kojima je režim gradio svoja ilegalna naselja od okupacije teritorije 1967. godine, kao i strateške doline Jordana. Saopštio je to nakon što je bivši američki predsednik Donald Tramp otkrio “sporazum vijeka”, izuzetno pro Tel Avivsku šemu.

Nakon potpisivanja sporazuma o normalizaciji sa Izraelom od strane Ujedinjenih Arapskih Emirata, Bahreina, Sudana i Maroka, naglo je povećan broj rušenja palestinskih domova u Tel Avivu na okupiranoj Zapadnoj obali i u Jerusalimu al-Kudsu.

Porast je praćen porastom deportacije Palestinaca iz Jerusalimskog al-Kudsa, njihovim protjerivanjem iz džamije al-Aksa i svakodnevnim jurišem na naselje od strane ekstremističkih naseljenika.

Više od 600.000 Izraelaca živi u preko 230 naselja izgrađenih od izraelske okupacije zapadne obale i istočnog Jerusalima al-Kudsa 1967. godine.

Sva izraelska naselja su nezakonita prema međunarodnom pravu. Savjet bezbjednosti UN osudio je aktivnosti naseljavanja Izraela na okupiranim teritorijama u nekoliko rezolucija.

Palestinci žele da Zapadna obala bude dio buduće nezavisne palestinske države čiji je glavni grad istočni Jerusalim al-Kuds.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije