Connect with us

Globus

ZARIF: Bajden da ukine sankcije prema Iranu

Published

on

Ne želi ponavljati pregovore o nuklearnom programu iz 2015: Zarif - Foto: Facebook

Šef iranske diplomatije Muhamed Džavad Zarif pozvao je danas novoizabranog američkog predsjednika Džozefa Bajdena da ukine sankcije Iranu i dodao da odbija da se ponovo pregovara o međunarodnom sporazumu o nuklearnom programu iz 2015. godine.

Zarif je tokom onlajn obraćanja na konferenciji Mediteranski dijalog u organizaciji Italije, izjavio da odluka predsjednika Donalda Trampa 2018. o povlačenju SAD iz sporazuma predstavlja “ozbiljno kršenje” rezolucije Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija koji je taj dokument odobrio.

“SAD su počinile ozbiljno kršenje te rezolucije jer je Trampova administracija režim siledžija. Sad, ako predsjednik (Bajden) želi da nastavi da bude režim siledžija onda može da nastavi da traži pregovore da bi ispunio svoje obaveze”, ocijenio je iranski ministar.

Zarif je rekao da SAD treba da prestanu sa kršenjem međunarodnog prava, a to ne zahtijeva pregovore. “Mi nećemo ponovo da pregovaramo o sporazumu o kojem su se već vodili pregovori”, dodao je on.

Tramp je povukao SAD iz sporazuma i ponovo uveo sankcije Iranu. Iran je kao odgovor počeo postepeno da istupa iz svojih obaveza prema tom dogovoru.

Bajden izrazio je želju da se brzo pokrenu novi pregovori sa Iranom, ali uz konsultacije sa saveznicima SAD i to poslije ponovnog pridruživanja međunarodnom sporazumu o nuklearnom programu.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije