Connect with us

Politika

ZEKOVIĆ: Inat u politici nije dobar pristup

Published

on

Odbacivanje određenih vrijednosti, samo zato što ih povodom slučaja Leposavić baštini i opoziciona partija podsjeća na ponašanje drskog tinejdžera, upozorio je u izjavi za Pobjedu aktivista za ljudska prava i član Savjeta građanske inicijative „21. maj“ Aleksandar Saša Zeković, komentarišući najavu predsjednika Skupštine Crne Gore i lidera Demokrata Alekse Bečića da će poslanici ove partije biti uzdržani prilikom glasanja o smjeni ministra pravde, ljudskih i manjinskih prava Vladimira Leposavića.

Valjda je suštinsko pitanje, naglašava Zeković, da li je smjena ministra Leposavića dobra za Crnu Goru ili ne, a ne da li će u njegovoj smjeni učestvovati i vodeća opoziciona partija.

Bečić je, obrazlažući odluku da Demokrate ne glasaju za smjenu Leposavića, odnosno da budu uzdržani, rekao da oni jesu saglasni sa razlozima za smjenu ministra pravde, ali da ga oni „neće smjenjivati sa DPS-om“.

“Razrješenje članova Vlade treba da bude stav dogovora parlamentarne većine. U narednim danima ćemo jasno napraviti razliku uzmeđu onog što je naš vrednosni sud i razlozima za smjenu”, kazao je Bečić.

Zeković upozorava da ovakvim stavovima „ne treba nanositi štetu čitavom društvu i državi zbog inata prema jednoj opozicionoj partiji“.

“A naročito ne nakon sjednice Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija na kojoj je Crna Gora pomenuta u prilično negativnom kontekstu”, istakao je on.

Parlamentarne partije, kategoričan je on, bez obzira da li su u vlasti ili opoziciji, treba da sarađuju i podržavaju vrijednosti na kojima počiva demokratski svijet i savremena Crna Gora.

“Prilike i situacije u kojima vlast i opozicija imaju dodirne tačke i iskazuju privrženost istim vrijednostima u crnogorskom slučaju, nažalost, nijesu baš tako česte, pa zato i zabrinjava nastup predsjednika Skupštine Crne Gore Alekse Bečića koji je posljednjih dana, što je bilo pohvalno, intenzivno govorio o potrebi dijaloga”, naglašava Zeković.

Inat u politici, naglašava naš sagovornik, posebno u politički podijeljenom društvu, nije dobar pristup.

“Demokratsku partiju socijalista treba uvažiti kao vodeću opozicionu partiju i ohrabriti je da doprinosi dijalogu i nacionalnom pomirenju. Nije dovoljno pobijediti na izborima ili biti dio političke većine, već je za uspostavljanje održivih i funkcionalnih institucija, povjerenja i prevazilaženje napetosti, poželjna i potrebna saradnja i dijalog sa svim opozicionim partijama i drugim društvenim strukturama”, kaže Zeković.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije