Connect with us

COVID-19

EU: Vodeće članice podržale zabranu izvoza vakcina

Published

on

Prijetnja Evropske komisije o blokadi izvoza vakcina protiv kovida u zemlje sa većim stopama vakcinacije, uključujući Britaniju, naišla je danas na podršku Njemačke, Francuske i Italije, saopštili su evropski zvaničnici i diplomate.

Predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen zaprijetila je zabranom izvoza vakcina radi zaštite oskudnih doza za sopstvene građane koji su suočeni sa trećim talasom pandemije, prenosi agencija Rojters.

Na sastanku evropskih diplomata, održanom nedugo nakon upozorenja fon der Lajenove, Njemačka, Italija, Francuska i Danska, podržale su stav Komisije o oštrijoj primjeni kontrole izvoza, tvrde trojica diplomata koji su prisustvovali sastanku.

Holandija, Belgija i Irska bile su opreznije, navode dvojica zvaničnika, dodajući da će rasprava o tom pitanju biti održana na samitu lidera EU sljedeće nedjelje.

“Sve to proizlazi iz rastuće frustracije vakcinom AstraZeneka i pojačanog pritiska da se nešto preduzme povodom toga. Nemamo dovoljno vakcina, izvozimo kao ludi, a da ništa nismo dobili”, rekao je jedan od diplomata koji je učestvovao u diskusijama.

Drugi diplomata je potvrdio da je glavni razlog za rigorozniji stav nedovoljna isporuka AstraZenekinih vakcina Evropskoj uniji.

Ta kompanija je prošle nedjelje saopštila da namjerava da isporuči do 100 miliona doza svoje vakcine Evropskoj uniji do kraja juna, umjesto 300 miliona predviđenih ugovorom, navodeći kao razlog proizvodne probleme i ograničenja izvoza.

Evropska unija, čija je kampanja vakcinacije usporila zbog kašnjenja u isporukama i zdravstvenih problea, saopštila je da je izvezla više od 10 miliona vakcina u Britaniju od 30. januara, ali da nijednu nije dobila natrag, uprkos činjenici što su dvije fabrike koje proizvode Astra Zenekinu vakcinu u Britaniji navedene kao dobavljači u ugovoru te kompanije sa EU.

Evropski zvaničnici su saopštili da im je iz AstraZeneke rečeno da ne mogu izvoziti vakcine proizvedene u britanskim fabrikama, jer sa Britanijom imaju ugovor o isporukama koji daje prioritet britanskom tržištu.

 

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije