Connect with us

COVID-19

MINISTARSTVO ĆUTI NA PITANJE KAD ĆE VAKCINA: SZO u Crnoj Gori tvrdi u prvom kvartalu 2021.

Published

on

Ilustracija: BBC

Kada će u Crnoj Gori početi vakcinacija protiv koronavirusa još se ne zna, kao ni koju bi vakcinu mogli da dobiju gradjani te države.

Agencija Beta iz Ministarstva zdravlja nije dobila odgovore na pitanja da li je Crna Gora naručila vakcine protiv koronavirusa, kada se očekuje početak vakcinacije i koliko će vakcine koštati.

Iz PR službe nam je danas rečeno “ništa od odgovora”. Agencija Beta je pitanja na kabinet nove ministarke Jelene Borovinić Bojović poslala 16. decembra.

Novi Direktor Instituta za javno zdravlje Igor Galić  danas je za TV Vijesti rekao da bi vakcinacija mogla da počne u prvom kvartalu naredne godine, možda i prije, ali nije saopštio više detalja.

I šefica kancelarije Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) u Crnoj Gori Mina Brajović danas je kazala da će vakcina protiv novog koronavirusa biti distribuirana u Crnoj Gori u prvom kvartalu 2021. godine i da će vakcinisano biti do tri procenta populacije. Ona je za portal Standard rekla da će u drugom kvartalu biti distribuirane veće količine.

“U prvom turnusu treba da bude pokriveno do tri procenta populacije da bi u drugom turnusu bilo pokriveno 20 odsto ukupne populacije zemlje, to važi za sve zemlje“, rekla je Brajović.

Crna Gora je u oktobru pristupila COVAX Mehanizmu za vakcine protiv COVID-a 19, koji je inicirala Svjetska zdravstvena organizacija sa ciljem da omogući nabavku i pravednu raspodjelu među zemljama učesnicama vakcina.

Tadašnji ministar zdravlja Kenan Hrapović je 9. oktobra kazao da će tog dana biti uplaćen avans u iznosu od 771.280,00 dolara, odnosno 646.000,00 eura.

Hrapović je tada rekao da COVAX Inicijativa predstavlja najpovoljniju opciju svim manje razvijenim i državama u tranziciji, među kojima je i Crna Gora, u pogledu nabavke vakcine za COVID-19, jer obezbjeđuje veliku dozu sigurnosti i transparentnosti.

Kako je još u oktobru saopšteno, inicijalna cijena po dozi vakcine predviđena je u iznosu od 10,55 dolara odnosno 8.84 eura. Tada je saopšteno da je Crna Gora iskazala potrebu za 248.800 doza, odnosno količinu koja bi pokrila 20 odsto stanovništva (s obzirom da su preporučene dvije doze po jednoj osobi). Procijenjena ukupna vrijednost nabavke je 2.582.640,00 dolara, odnosno oko 2.163.000,00 eura.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije