Connect with us

Vakcina

KOVID PASOŠ: Samo za one koji su primili vakcine odobrene od EU

Published

on

Potrebu za napretkom u izdavanju sertifikata o vakcinaciji protiv koronavirusa naglašava Evropska narodna stranka (EPP) u pismu upućenom predsjedniku Vijeća Evrope Šarlu Mišelu, u kojem iznosi očekivanja od predstojećeg samita.

U pismu koje, između ostalih, potpisuje šef poslaničkog kluba EPP-a Manfred Veber stoji da bi procedure za izdavanje potvrde o vakcinaciji trebalo ubrzati “kako bi se ubrzao povratak normalnom životu na našem kontinentu”.

U istom ovom pismu, međutim, stoji da je prije svega potrebno osigurati sigurnost građana u Evropi, tako da bi sertifikate o vakcinaciji trebalo izdavati samo za ljude imunizirane vakcinama koje je odobrila Evropska agencija za ljekove (EMA).

Pismo upućeno Vijeću Evrope

Problem, ako bi se ova inicijativa usvojila, bio bi u tome što je EMA odobrila samo tri vakcine kao sigurne u imunizaciji protiv koronavirusa i to one od kompanija Fajzer/Bajontek, Oksford/Astrazeneka i američku vakcinu koju je razvila kompanija Moderna. Ako pritom uzmemo u obzir da velika većina zemalja ne koristi ove vakcine u imunizaciji svog stanovništva, prvenstveno one koje nisu članice EU, postavlja se pitanje šta će se dogoditi sa njima.

Ukoliko se ovaj predlog usvoji, zemlje koje svoje stanovništvo imunizuju, recimo, ruskom vakcinom Sputnjik V, koja je trenutno najtraženija roba na svjetskom tržištu, mogle bi ostati uskraćene za sertifikat o vakcinisanju (barem onaj koji bio bio validan na teritoriji EU). Nadalje, potražnja za vakcinama Sputnjik V, kineskom Sinovak i mnogim drugima koje su već razvijene ili su u završnim fazama razvoja, mogla bi drastično pasti što bi stvorilo dodatni pritisak na kompanije poput Fajzer ili Astrazeneke koje su već dobrano probile rokove isporuke svojih vakcina.

Takođe, stvorio bi se problem i COVAX mehanizmu, koji jednostavno ne bi ni približno mogao ispuniti sve potrebe za vakcinama, obzirom da bi bogate zemlje vjerovatno pokupovale sve zalihe “odobrenih” vakcina. Problem bi svakako nastao i kada su u pitanju putovanja, a najviše bi u tom scenariju pretrpio turistički sektor.

Veber je poznat po oštrim kritikama državama članicama EU-a zbog prevelikog oklijevanja i neodlučnosti kada su u pitanju mjere, ali prvenstveno prema onima koji nisu u Evropskoj uniji. Veber je tako u nekoliko navrata rekao da je EU zakazala po pitanju zajedničke zaštitite vanjskih granica EU-a jer ne postoje jedinstvena pravila za vazdušne veze sa Južnom Amerikom, kako bi se mutirani virusi držali dalje od Evrope. Istovremeno, bio je vrlo kritičan prema zatvaranju unutrašnjih granica EU.

Još uvijek nije poznato hoće li, i kada će ova odluka stupiti na snagu, no po mnogočemu je kontroverzna, a dodatnu dimenziju daje i činjenica da ovu ideju podržava i austrijski kancelar Sebastian Kurc.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije