Connect with us

COVID-19

VISOKI ZVANIČNIK SZO: Biće i većih pandemija od ove

Published

on

Majkl Rajan Foto: Christopher Black/SZO, Rojters

Jedan od visokih zvaničnika Svjetske zdravstvene organizacije upozorio je u ponedjeljak da, iako je pandemija koronavirusa bila „veoma teška“, ona „nije velika, kolike mogu biti nove pandemije u budućnosti“.

Osvrćući se na proteklu godinu na završnom brifingu za medije SZO-a 2020. godine, šef programa za vanredne situacije Majkl Rajan rekao je da njegove riječi mnogima mogu biti šokantne.

Više od 1,7 miliona ljudi širom svjieta umrlo je ove godine od Covid-19, zabilježeno je više od 81 milion slučajeva, a širenje koronavirusa je u mnogim zemljama neumoljivo.

„Ove prijetnje će se nastaviti“, rekao je dr Rajan. „Ako iz ove pandemije i svih tragedija i gubitaka moramo nešto da zaključimo, to je da moramo da se složimo. Moramo se pripremiti za nešto što će u budućnosti možda biti i teže “.

Dr. Rajan je priznao da je postignut veliki napredak u poboljšanju načina komunikacije i upravljanja tokom ove pandemije, ali, rekao je, ova godina je bila „poziv na buđenje“ i „moramo počastiti one koje smo izgubili poboljšavajući se u onome što radimo svaki dan “.

Dajući sličan svečan ton, David Heiman, predsjedavajući SZO-ove strateške i tehničke savjetodavne grupe za zarazne opasnosti, predvidio je da će SARS-CoV-2, novi koronavirus koji uzrokuje Covid-19, postati endemski, poput ostalih koronavirusa koji napadaju ljude poput SARS i MERS koji su se širili posljednjih godina.

SZO je rekao da bi programi vakcinacije protiv koronavirusa bili sastavni dio spašavanja života i zaštite ranjivih ljudi.

Tedros Adanom Gebrejesus, generalni direktor SZO-a, obećao je da organizacija „neće mirovati sve dok oni kojima su potrebne vakcine svuda, u svim zemljama, njima dobiju pristup i budu zaštićeni“.

 

(nytimes.com)

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije