Connect with us

COVID-19

BRAJOVIĆ: Zbog sve ozbiljnije situacije moguće i zaključavanje

Published

on

Mina Brajović, Foto: Privatn arhiva

Vakcinacija u Crnoj Gori teče po planu koji je pripremilo Ministarstvo zdravlja uz podršku SZO uprkos izazovima sa kojima je bila suočena nova administracija, ocijenila je šefica kancelarije SZO u CG Mina Brajović.

Ona je u razgovoru za Novu M kazala da lokdaun nikada ne bi trebalo da bude prva mjera, ali da zbog sve ozbiljnije situacije ne bi trebalo da bude ni iznenađenje ukoliko dođe do toga.

Napomenula je da se prije zaključavanja moraju se uzeti u obzir popunjenost bolničkih kapaciteta, procjeniti rizici, ali i socijalni i ekonomski faktori.

„Vidimo da u zemljama Zapadne Evrope zemlje su posegle za restriktivnim mjerama i onda se situacija popravljala. Mjere koje preduzimaju nacionalne vlasti ustvari su mjere koje korespondiraju kompleksnoj situaciji, ali mi ističemo da bi mjere dale rezultate moraju da se poštuju i da građani budu dio rješenja”, kazala je Brajović.

Ona dodaje i da je vakcinacija protiv koronavirusa globalni izazov.

„Politika je i tu dala svoj pečat uprkos sve većim zdravstvenim opasnostima pa smo se suočili sa vakcinalnim nacionalizmom i konkurencijom, a ne saradnjom između zemalja što je značajno uticalo na distribuciju vakcina, objašnjava Brajović.   U CG nedavno je ušao prvi kontigent vakcina i neki zaključak kako se taj proces odvija je da je on u skladu sa planom MZ koji je pripremio ss SZO uprkos izazovima sa kojim se suočavala nova administracija, a sada je važno da kako budu pristizale druge vakcine da se uspostavi kvalitetan sistem za monitoring imunizacije kako bi oni koji su kreatori politike mogli da sagledajau dinamiku tog rezultata”, kazala je ona.

Komentarišući sporenja u Crnoj Gori u vezi sa doniranim, a neprihvaćenim vakcinama, Brajović kaže da SZO daje okvir i smjernice, ali i ostavlja prostor zemlji da na bezbjedan nacin upravlja donacijama. Ističe i da u okolnostima pandemije nijedna zemlja nema luksuz da kompromituje kvalitet i bezbjednost vakcine.

„Ja sam i ranije objašnjavala da SZO daje preporuke a da zemlje članice uključujući I CG nose suvereno pravo da zapravo odluče o modalitetu nabavke, a očekivanje SZO je da to rade u najboljem interesu građana odnosno zaštite njihovog zdravlja”, zaključila je Brajović.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije