Connect with us

Društvo

CRNOGORSKA PRAVOSLAVNA CRKVA POZIVA: Odbranimo dostojanstvo i nezavisnost!

Published

on

Crnogorska pravoslavna crkva pozvala je političke partije, nevladine organizacije, javne, kulturne i naučne poslenike i crnogorska udruženja u dijaspori da, kako kažu, pred domaćim i međunarodnim organizacijama organizovano ustanu u odbranu dostojanstva i nezavisnosti domovine.

Apel su uputili arhiepiskop cetinjski i mitropolit CPC Mihailo, arhepiskop kotorsko primorski Simeon, vikarni episkop mitropolita Boris i episkop Ostroško-nikšićki Gorazd sa vanrednog sabranja mitropolita, episkopa, sveštenstva i monaštva Crnogorske pravoslavne crkve juče na Cetinju.

“Državu su napale sile koje imaju namjeru da je riješe nezavisnosti, tako što će namjeravanim izmjenama Zakona o slobodi vjeroispovijesti uzakoniti pravni osnov da se 50 kvadratnih kilometara crkvenoga zemljišta, 60 manastira i 650 crkava upiše u vlasništvo Srbije”, poručuju iz CPC.

Cilj je, kažu, priprema uslova za ponovnu aneksiju Crne Gore Srbiji.

“Posebno apelujemo na crnogorske asocijacije u rasijanju da učine sve što je u njihovoj moći da se međunarodna javnost upozna sa ovim činjenicama i da podrže CPC u zemlji”, stoji u saopštenju CPC.

CPC poziva poslanike vladajućih stranaka, da prije nego što dignu ruku za usvajanje izmjena Zakona, dobro razmisle o razmjerama posljedica takve odluke koja će, kako kažu, biti zločin izdaje sopstvene domovine.

“To je najveći mogući zločin, koji neće ostati bez odgovora. Još jednom apelujemo na poslanike da se suprostave takvome sramnome velizdajničkome prijedlogu koji predstavlja okupacini akt, koji će aktere njegovoga donošenja uvrstiti u red veleizdajnika i kvislinga. Ako ste ljudi dići ćete glas i ustati u odbranu časti i slobode sopstvenoga naroda. Uradite to i spasite dušu!”, navodi se u saopštenju CPC.

Građane pozivaju da se toga dana, kad na dnevnom redu Skupštine bude usvajanje izmjena Zakona o slobodi vjeroispovijesti, okupe ispred Skupštine Crne Gore i svojim prisustvom iskažu protest protiv toga, kako kažu u CPC, “sramnoga okupacionoga i veleizdajničkoga prijedloga”.

“Građani Crne Gore, i vi u zemlji i vi u rasijanju, na noge! Organizovano i civilizovano ustanite pred domaćim i međunarodnim institucijama u odbranu državnoga suvereniteta i slobode! Sad ili nikad”, zaključuje se u saopštenju CPC.

 

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije