Connect with us

Ekologija

MITROVIĆ: Crna Gora suštinski da postane ekološka država, a ne samo deklarativno

Published

on

Očuvanje i unapređenje stanja životne sredine i racionalno korišćenje prostora, kao nenadoknadivih resursa jednog društva, misija je Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, poručio je ministar Ratko Mitrović.

On je, u okviru video kampanje „Potpisujem“ koju, povodom 100 dana rada realizuje Vlada, kazao da je želja Ministarstva na čijem je čelu da Crna Gora suštinski postane ekološka država, a ne samo deklarativno.

„Zato je u samom nazivu Ministarstva primat dat oblasti ekologije“, objasnio je Mitrović.

Za prvih 100 dana, kako je rekao, rješavani su gorući ekološki problemi i rađeno je na stvaranju uslova za zdrav život građanki i građana.

„Tako smo hitnim sanacionim mjerama zaštitili da se otpadne vode iz taložišta Maljevac Termoelektrane Pljevlja izliju u Vezišnicu, pa dalje u Ćehotinu, i na taj način spriječili eventualnu ponovnu ekološku katastrofu. Sproveli smo projekat hitnih privremenih mjera, to jeste, postavljanje napera, kako bi se spriječila dalja erozija plaže na Adi Bojani“, naveo je Mitrović.

Prema njegovim riječima, aplicirano je projektom da njemački eksperti urade bazni plan i plan upravljanja Solanom kojim će se, kako je objasnio, istovremeno voditi računa kako da se u potpunosti ekološki sačuva i oplemeni.

„Uspjeli smo da ekološki sačuvamo naše vodotoke od izgradnje protočnog tipa malih hidroelektrana na više od deset vodotoka i zaustavljena je buduća gradnja i devastacija naših rijeka.Otključan je proces izvoza grita i kontaminiranog zemljišta iz Brodogradilišta Bijela. Potpisuje se 21 ugovor za važne projekte iz sektora životne sredine koji se realizuju kroz IPA projekte. Ispunjavamo obaveze definisane Završnim merilima za poglavlje 27“, naveo je Mitrović.

On je poručio da je prostor najvažniji resurs države, a s tim u vezi, završene su sve pripreme za osnivanje državnog Zavoda za prostorno planiranje i urbanizam.

„Donijeli smo 73 rješenja o zabrani građenja. Izvršene su 283 inspekcijske kontrole. Završena je IV faza projekta dodjele stanova u sklopu projekta „1000+“ i već je podijeljeno 189 vaučera prioritetnim grupama. Radi se na izradi Nacrta socijalnog stanovanja za period od 2021-2024“, rekao je Mitrović.

On je istakao da je obustavljena izrada i usvajanje planova za koje je utvrđeno da su izrađeni po nezakonitoj proceduri, da imaju štetan uticaj na životnu sredinu ili je njihova izrada započeta na pogrešnim metodološkim osnovama.

„Konačno smo tu da pametno gazdujemo našom prirodom i našim prostorom“, poručio je Mitrović.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije