Connect with us

Društvo

EU: 4,2 miliona eura podrške za civilno društvo

Published

on

Foto: fra.europa.eu

Evropska unija (EU) dodijelila je ukupno 4,25 miliona EUR podrške za različite aktivnosti u cilju osnaživanja organizacija civilnog društva (OCD) u Crnoj Gori i njihovog učešća u procesu EU integracija.

Kako je saopšteno iz EU info centra, cilj podržanih aktivnosti jeste da se osnaži inkluzivno učešće građana u procesima kreiranja javnih politika, kao i da se unaprijedi saradnja i dijalog između civilnog društva i vlade.

“Nakon dva javna poziva za podnošenje predloga projekata i raspisanog međunarodnog tendera, na kraju prošle godine potpisana su dva ugovora o bespovratnoj finansijskoj podršci (grantovima) i ugovor o uslugama, čije će sprovođenje početi ove godine”, navodi se u saopštenju.

Iz EU info centra kazali su da su Centar za građansko obrazovanje (CGO), u partnerstvu sa tri organizacije, Frederich-Ebert-Stiftung (FES), Politikon mrežom i Centrom za zaštitu i proučavanje ptica (CZIP), dobili grant od oko 3,5 miliona EUR, za projekat “Organizacije civilnog društva u Crnoj Gori – od osnovnih usluga do oblikovanja javnih politika – projekat M’BASE”.

Navodi se da će, u sklopu tog projekta, oko 2,75 miliona EUR biti distribuirano u vidu podgrantova za projekte OCD širom Crne Gore.

“Raspodjela podgrantova domaćim OCD biće sprovedena na osnovu objektivnih kriterijuma navedenih u pozivu za podnošenje predloga projekata, i biće nadgledana od više aktera, uključujući i Delegaciju EU“, kazali su iz EU info centra.

Dodaje se da su Centar za razvoj nevladinih organizacija (CRNVO), u partnerstvu sa dvije domaće nevladine organizacije (NVO), NATURA i Institut za medije, dobili 250 hiljada EUR za drugu fazu Resursnog centra EU za OCD.

“Glavni cilj ovog projekta jeste da unaprijedi kapacitet OCD da budu proaktivni, agilni i efikasni akteri u društvu, kao i da doprinose stvaranju povoljnog ambijenta za razvoj OCD”, navodi se u saopštenju.

Iz EU info centra kazali su da je EU obezbijedila 500 hiljada EUR za tehničku pomoć Vladi.

“Ova sredstva će biti iskorišćena za podršku javnim institucijama (prvenstveno Ministarstvu javne uprave) u cilju unapređenja kvaliteta njihove saradnje sa OCD. Ugovor će sprovoditi organizacija SOFREGO (Societe Francaise de Realisation, d’Etudes et de Conseil)”, kaže se u saopštenju.

Sredstva su, kako se navodi, obezbijeđena iz programa EU za civilno društvo (Civil Society Facility) i medije, u okviru Instrumenta pretpristupne pomoći – IPA II.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije