Connect with us

Društvo

GRAĐANI LAJČAKU: Vlada njeguje nacionalističke vrijednosti, istaknite crvene linije

Published

on

Foto: CdM

Grupa građana, uz podršku pokreta „21 maj’, okupila se danas ispred Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori i predala pismo specijalnom predstavniku EU za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana Miroslavu Lajčaku.

U pismu su istakli zabrinutost jer je vlast u Crnoj Gori ispunjena kadrovima koji suštinski njeguju autoritarne, ekstremne nacionalističke i vjerske fundamentalističke vrijednosti.

Građani su izrazili nezadovoljstvo trenutnim stanjem i očekuju podršku EU, kako društvena i politička kriza ne bi imala negativan uticaj na dalji put Crne Gore.

“Poštovani gospodine Lajčak,

Dozvolite da vas pozdravimo u ime Građanske inicijative 21 maj, neformalnog, demokratskog i nestranačkog pokreta slobodnih crnogorskih građanki i građana, pokrenutog sa ciljem čuvanja i afirmacije progresivnih i slobodarskih vrijednosti Crne Gore.

Ovaj Pokret nastao je nekoliko mjeseci nakon parlamentarnih izbora, kada je već bilo jasno, da se državno kormilo okreće od svog zapadnog kursa, a niz događaja uvjerio domaću javnost da su ozbiljno ugroženi temelji jedne suverene države, i to, da paradoks bude veći, i izvana i iznutra.

Poštovani gospodine Lajčak,

Boravite u Crnoj Gori u kritičnom i traumatičnom trenutku njene istorije, u momentu kada su Crnom Gorom probuđene i hrane se stare podjele, možda dublje i kritičnije nego što je to bio slučaj 2006. godine.

Pod teretom unutrašnjih problema, korupcije i kriminala i zarobljenih institucija od strane bivše vlasti, zajedno sa nekompetencijom i lošim namjerama nove vlasti, uz svesrdnu podršku iz Beograda, čvrsto držim do toga da je suverenost, posebnost i nezavisnost Crne Gore dovedena u pitanje.

Osim ekstremnih nacionalističkih političkih pokreta koji su dio današnje vlade, poseban problem su provladini mediji, koji nezabilježeno do sada spinuju i cjelokupnu opoziciju ovoj vladi diskvalifikuju lažnim otužbama da su podržavaoci prošle vlasti ili ekstremni crnogorski nacionalisti. Na ovaj način svoje štićenike koji vode izvršnu vlast predstavljaju kao umjerenu političku opciju.

Istina je potpuno drugačija – ova vlast je ispunjena kadrovima koji suštinski njeguju autoritarne, ekstremne nacionalističke i vjerske fundamentalističke vrijednosti. Ova vlada nije inkluzivna za nacionalne manjine i sa isključenjem par pokaznih primjera, izazvala je nepovjerenje i međuetničke tenzije u Crnoj Gori. Crnogorska Vlada nije kadrirana u parlamentu, kako to praksa parlamentarizma nalaže, nego u crkvi, a prosvjetu, kulturu i univerzitet su preuzeli ljudi lojalni Srbiji i Rusiji, koji su duboko anti-Zapadno nastrojeni. Našu odbrambeni sistem takođe.

Ova vlada je već u početku pokazala nekompetentnost kada su u pitanju javne finansije i zaduživanje, kada je u pitanju vladavina prava i ono najvažnije u ovom trenutku – borba sa pandemijom. Crna Gora je među prvima u svijetu po broju oboljelih.

Nova vlast nastavila je praksu partijskog zarobljavanja institucija i koruptivnih obrazaca ponašanja. Struka nije gurnuta u drugi plan već je zgažena. Nacionalističke strasti su uzavrele, svako malo sredine, u kojima dominantno žive manjine, osviću u grafitima kojima im se prijeti, a više građana crnogorske nacionalnosti fizički je napadnuto radi svog nacionalnog osjećaja. Problem prijeti da eskalira. A takva Crna Gora nije samo problem sebi i regionu, nego je slaba karika i za ujedinjenu Evropu i za NATO savez čiji smo član postali prije četiri godine.

Iz svih ovih razloga, od strane crnogorskih javnih djelatnika, univerzitetskih profesora, diplomata, novinara i publicista pokrenuta je Građanska inicijativa “21. maj”. Naš cilj je očuvanje i odbrana Crne Gore kao multikulturnog i multikonfesionalnog društva od etno-nacionalističkog i ekstremnog klerikalnog poduhvata koji pokušava da je ponovo svede na provinciju i periferiju Beograda.

Pozivamo Vas da tokom ove posjete svojim autoritetom postavite i jasno istaknete crvene linije ovoj vlasti i da im stavite do znanja da je nezavisnost i suverenost Crne Gore tekovina moderne Evrope.

U nadi da ćemo Vas sretati i dočekivati u boljoj i naprednijoj Crnoj Gori, srdačno Vas pozdravljamo,
Branko Lukovac, Rade Bojović, Miodrag Živković, Ljubomir Filipović”.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije