Connect with us

Društvo

KONATAR: URA traži raspisivanje referenduma zbog istraživanja nafte

Published

on

Koalicija “Crno na bijelo” i GP URA pokrenuće inicijativu za održavanje referenduma oko istraživanja nafte i gasa u crnogorskom podmorju, saopštio je na konferenciji za štampu potpredsjednik GP URA Miloš Konatar.

On je saopštio da će URA, Savez građana CIVIS, platforma Crno na bijelo i njihov poslanički klub pokrenuti inicijativu za raspisivanje referenduma o eksploatacijom nafte i gasa.

Konatar je pozvao Vladu Crne Gore i Ministarstvo kapitalnih investicija da podrže tu njihovu inicijativu, jer bi odluku o tako važnom pitanju trebalo da donesu građani na referendumu.

Šef poslaničkog kluba Crno na bijelo podsjetio je da je Ugovor o koncesiji za naftu i gas potpisala bivša DPS vlada 2016. godine.
,,Tada smo kolega Dritan Abazović i ja glasali protiv ugovora. Ovim putem bih pohvalio stav Ministarstva kapitalnih investicija (MKI) i njihovu otvorenost da sa građanima razgovaraju, i pozivam ih, ali i Vladu Crne Gore, da se otvore svi ugovori koji se tiču eksploatacije nafte i gasa, da se sa njih skine oznaka tajno i da čitava crnogorska javnost ima mogućnost da ih vidi”.

Konatar je još istakao da će proces ispred koalicije Crno na bijelo i URE voditi koordinatorka za pravna i zelena pitanja Ljiljana Jokić i da ih u narednom periodu očekuje kampanja.

Poslanica liste Crno na bijelo Božena Jelušić istakla je da nijedan politički subjekt ne može na sebe prenijeti tu ulogu da o tako važnom pitanju, kakvo je eksploatacija nafte i gasa, odlučuje sam, već da o njemu treba da odluče svi građani na fer referendumu.

,,Crnoj Gori je potrebna diversifikacija ekonomije, a istraživanje nafte se može vidjeti kao prilika za to. Podijeljenost u javnosti po tom pitanju je opravdana, i u takvim okolnostima potreban je jezik struke. Onda se građani mogu opredijeliti. Nemamo pravo da se pravdamo postupcima prethodne vlasti, već želimo da slušamo savjete struke”, navela je Jelušić.

Ona je napomenula da je lično na strani ekoloških interesa.

,,Jadran je ozbiljno seizmološki aktivno područje, ali i plitko i zatvoreno more, i svaka ekološka katastrofa imala bi ozbiljne posljedice. U ovom trenutku, ne možemo sebi priuštiti luksuz da “zamislimo” velike prihode koje bismo potencijalno dobili. Nismo zamišljali ni da će se desiti pandemija, pa se dogodila. Zato moramo imati u vidu i predvidjeti šta bi Crna Gora mogla da izgubi ukoliko dođe do ekološke havarije”.

Jelišić je istakla da Crna Gora ima veliki vodeni potencijal, ali i mogućnost da razvija vjetro i solarnu energiju. ,,Potrebno je sve staviti pod detaljnu analizu, a potom izložiti pred građane. Na taj način, niko neće moći da se pravda lošim odlukama prethodnih Vlada. Ova odluka biće odluka struke i građana, a mi smo, zajedno sa CIVIS-om i svim zainteresovanim građanima spremni da organizujemo javne rasprave i okrugle stolove, i da na kraju, na referendumu, zajednički donesemo odluku”, zaključila je Jelušić.

URA je ranije pozvala resorna ministarstva da što prije organizuju javne rasprave u vezi sa procesom istraživnaja nafte.

Iz URA-e su pozvali ministre kapitalnih investicija, finansija i socijalnog staranja i ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, Mladena Bojanića, Milojka Spajića i Ratka Mitrovića da ugovore sastanke sa zainteresovanim građanima, građanskim aktivistima i organizacijama koje se bave zaštitom životne sredine.

 

3 Comments

3 Komentara

 1. Feđa

  19.03.2021. at 11:36

  Foliranti i licemjeri. Misle li da ovo prolazi kod građana? Ugasit će se gore no u NK

 2. Cico

  19.03.2021. at 13:07

  Ja se slažem ,samo da ima još jedno pitanje u vezi zabrane upotrebe nacističkih simbola, jer ste i tu bili neodlučni , to jeste taj zakon nije izglasan.

 3. Jatotako

  19.03.2021. at 17:41

  Teški debilizam!!!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije