Connect with us

Društvo

MINISTARSTVO PRAVDE: Pravo na samostalan život veliki izazov

Published

on

Pravo na samostalan život veliki je izazov ne samo za Crnu Goru, već i za države Evropske unije (EU), naročito u vrijeme pandemije izazvane virusom COVID-19, ocijenjeno je iz Ministarstva pravde, ljudskih i manjinskih prava.

Iz tog resora su ukazali da je Evropski dan samostalnog života, koji se danas obilježava, ove godine posvećen ideji kretanja ili mobilnosti.

Mobilnost, kako su naveli, obuhvata više prava kao što su sloboda kretanja i lična pokretljivost, život u zajednici, pristupačnost, pristup informaciono-komunikacionim tehnologijama, javni prevoz, pravo na privatnost, na osposobljavanje, na obrazovanje, na rad, ali i adekvatan životni standard.

„Pravo na samostalan život predstavlja veliki izazov, ne samo za Crnu Goru, već i za zemlje EU, naročito u vrijeme pandemije izazvane virusom COVID-19“, ocijenili su iz Ministarstva.

Oni su rekli da filozofija samostalnog življenja osoba s invaliditetom (OSI) mora biti prisutna među institucijama i u javnosti, kako kroz edukacije, motivaciju, tako i kroz pružanje servisa podrške.

„Stoga je Dan samostalnog života važan u cilju ostvarivanja veće samostalnosti i sigurnosti osoba s invaliditetom“, navodi se u saopštenju.

Iz Ministarstva su kazali da Konvencija UN-a o pravima OSI, kao najznačajniji međunarodni ugovor koji promoviše uvažavanje njihovih prava bez diskriminacije, prepoznaje samostalni život, odnosno život u zajednici kao posebno pravo.

„Ministarstvo pravde, ljudskih i manjinskih prava će kroz antidiskriminacione propise i druge propise čije će usklađivanje pratiti, u partnerstvu sa relevantnim institucijama i civilnim sektorom, intenzivno raditi na stvaranju prostora za obezbjeđivanje uslova za samostalni život OSI”, poručuje se u saopštenju.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije