Connect with us

Društvo

PODGORICA: Otvoren novi pješački most na Morači

Published

on

Gradonačelnik Glavnog grada Ivan Vuković danas je, sa saradnicima i predstavnicima kompanije Bemax, zvanično otvorio novi pješački most na Morači koji je dio projekta izgradnje Sistema za sakupljanje i prečišćavanje otpadnih voda u Podgorici.

Vuković je čestitao građanima Dan Evrope i Dan pobjede nad fašizmom, ističući da ovaj datum Podgorica obilježava na najljepši mogući način.

„Poslije dužeg vremena dobijamo još jedan most u našem gradu, a znamo i na simboličkoj ravni i u funkcionalnom smislu šta znače mostovi”, rekao je Vuković.

On je kazao da je pješački most dugačak 125 a širok 6,5 metara, da je namijenjen biciklistima, a prilagođen je i osobama sa invaliditetom.

“Važan je kao dio budućeg sistema za sakupljanje i prečišćavanje otpadnih voda, jer se u trupu ovog mosta nalaze dvije kolektorske cijevi koje će služiti za prevođenje otpadnih voda sa jedne na drugu obalu Morače, odnosno od postojećeg ka budućem postrojenju“, istakao je Vuković.

On je rekao da most, čija vrijednost iznosi 1,9 miliona EUR, od danas u upotrebi, ali da slijedi uređenje okolnog prostora.

Vuković je zahvalio kompaniji Bemax koja je radove završila par mjeseci prije ugovorenog roka.

“Neka nam je srećan praznik i neka nam je srećan most“, dodao je Vuković.

Zamjenik gradonačelnika i šef implementacione jedinice za realizaciju projekta izgradnje Sistema za prečišćavanje otpadnih voda, Časlav Vešović, rekao je da je zadovoljan uspješnom realizacijom značajnog segmenta cjelokupnog projekta, naglašavajući da most nije jedina cjelina u okviru Sistema za prečišćavanje otpadnih voda.

Kako je rekao, zadovoljni su načinom i dinamikom realizacije i ostalih cjelina tog sistema.

“U prvom redu izgradnjom sekundarne mreže gdje u sklopu ovog projekta gradimo 20 km ove mreže, čime ćemo omogućiti da se 1,5 hiljada objekata porodičnog stanovanja veže na novi sistem za prečišćavanje otpadnih voda”, naveo je Vešović.

On je saopštio da je do sada realizovano više od 50 odsto investicije, a da će do kraja godine biti izgrađena kompletna kanalizaciona mreža vrijedna 3,3 miliona EUR.

Vešović je rekao da bi primarni kolektor do sada bio završen i da nije bilo nekih izazova sa kojima je javnost dobro upoznata, dodajući da vjeruje da će pronaći način da se i ta investicija nastavi i uspješno realizuje.

Inženjer kompanije Bemax Ivan Jelovac kazao je da je izgradnja pješačkog, biciklističkog i cijevnog mosta najbolji primjer još jedne uspješne saradnje Glavnog grada i te kompanije.

On je rekao da je primarna namjena mosta transfer otpadnih voda sa postojećeg postrojenja na novo, buduće postrojenje u neposrednoj zoni KAP-a.

“Do sada su završeni svi radovi na samom mostu, ostaje da se završi uređenje terena i montažni elementi cjevovoda koji se nalaze u šahtama pored mosta”, saopštio je Jelovac.

On je kazao da je kompanija Bemax pokazala da je društveno odgovorna kompanija i da sve radove završava prije ugovorenog roka, kvalitetno i po pravilima struke.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije