Connect with us

Društvo

POSREDSTVOM AMBASADE BUGARSKE: Donirana oprema vrijedna 30,4 hiljade eura

Published

on

Donirali dva bronhoskopa i komplet kliješta: Bolnica u Brezoviku - Foto: RTCG

Specijalna bolnica za plućne bolesti “Doktor Jovan Bulajić” u Brezoviku kod Nikšića dobila je novu medicinsku opremu, vrijednu oko 30,4 hiljade eura projektom čiji je finansijer Bugarska razvojna pomoć. Oprema je obezbijeđena posredstvom Ambasade Bugarske u Crnoj Gori.
Oprema od dva bronhoskopa i kompleta kliješta za biopsiju nabavljena je u okviru projekta Unapređivanje respiratornog zdravlja u Crnoj Gori.
Realizuju ga nevladina organizacija (NVO) FORS Montenegro i Specijalna bolnica u Brezoviku, a predstavljena je u Inovaciono preduzetničkom centru (IPC) Tehnopolis u Nikšiću.
Ambasadorka Bugarske u Crnoj Gori Meglena Plugčijeva kazala je da je to njihov poklon u teškoj godini kao prijateljske države Crnoj Gori i pozvala ljude da se čuvaju i pridržavaju propisanih epidemioloških mjera.
„Bugarska, kao članica Evropske unije (EU) pomogla je oko 60 projekata u 18 država, vrijednosti oko pet miliona EUR“, rekla je Plugčijeva i podsjetila na raniju pomoć koja je obezbijeđena i Podgorici, Danilovgradu, Bijelom Polju i Žabljaku.
Predsjednik Opštine Nikšić Milutin Simović rekao je da je za svaki projekat potrebno dosta da bi bio uspješno okončan, poput nabavke opreme za Specijalnu bolnicu u Brezoviku, prepoznatljivu u Crnoj Gori i regionu i po stručnom kadru i svom odgovornom menadžmentu.
„Ideja za ovakvu pomoć ima posebnu vrijednost i značaj u trenutku kada i Crna Gora, kao i svijet, prolaze kroz izazove nezapamćene krize izazvane pandemijom korona virusa, što zaslužuje posebnu zahvalnost“, ocijenio je Simović.
Posebnu zahvalnost Simović je iskazao na projektu Fors Montenegru, kao i zaposlenima u Brezoviku, koji će profesionalno i odgovorno koristiti opremu kako bi analize u bronhoskopiji bile dostupne svim građanima, kojima je to neophodno u Crnoj Gori.
Direktorica Specijalne bolnice za plućne bolesti u Brezoviku Gordana Reljić rekla je da joj je veoma drago što je prepoznat značaj te zdravstvene ustanove i ono što pruža Nikšiću, Crnoj Gori i regionu.
„Imamo dobru savremenu medicinu i dijagnostiku koja rezultira uspjesima u radu, što potvrđuje i donacija koju dobijamo posredstvom ambasade Bugarske. Dobijeni aparati su dio najmodernije i najsofisticiranije opreme u dijagnostici i imaju veliki značaj, jer je ispoštovan naš rad i što će pomoći ljudima kojima je to neophodno“, kazala je Reljić.
Prema njenim riječima, medicinska politika u Brezoviku je da se obezbijedi najsavremenija dijagnostika, kao i terapija.
„Video bronhoskop je jedan od najmodernijih aparata za dijagnostiku u pulmologiji, posebno u onkologiji, koja je pošast ovog vremena i dobijena oprema nam puno znači“, rekla je Reljić.
Direktor FORS Montenegra Veselin Šturanović rekao je da su uložili trud i rad kao poklon toj eminentnoj zdravstvenoj ustanovi i svima koji pomoć u liječenju traže u Brezoviku.
„To je naš poklon i zahvalnost ljekarima i zdravstvenim radnicima u čudnim uslovima svjetske pandemije. Ovu pošast pamtićemo i po odgovornim ljudima, ljekarima i zdravstvenim radnicima, koji su rizikovali svoje živote i svojih nadražih da bi spasili naše“, rekao je Šturanović.
On je ocijenio da se često neopravdano kaže da su zdravstveni radnici to učili i da im je to obaveza i istakao da li se ikada mnogi zapitaju imaju li ljekari, medicinski kadar i nemedicinsko osoblje, koji troše poslednje atome snage da pomognu oboljelima, svoje porodice koje bi mogli ugroziti, ne svojom voljom, u ovom kovitlacu virusa.
Ukupna vrijednost projekta, za koji je ugovor o donaciji potpisan prije šest mjeseci, iznosi oko 35 hiljada eura, od kojih je 30,44 hiljade utrošeno za nabavku opreme, a ostatak na izradu promotivnog materijala za informativnu kampanju o potrebi očuvanja respirativnog zdravlja.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije