Connect with us

Društvo

URA POZDRAVILA ZABRANU RADOVA NA LJUBOVIĆU: Sada pristupiti sanaciji devastiranog brda

Published

on

Ministarstvo ekologije i urbanizma danas je zabranilo dalje radove na brdu Ljubović, nakon višednevnih protesta građana i javnih poziva Građanskog pokreta URA, kao jednog od konstituenata vlasti.

U Građanskom pokretu URA ističu da su zadovoljni takvom odlukom i pozivaju Ministarstvo da se “ne stane na tome, već da se u što kraćem roku pristupi sanaciji navedenog područja”.

,,Dobro je što je Ministarstvo zaustavilo devastaciju koju su aktivno i od našeg novca sprovodili Glavni grad i gradonačelnik Vuković. Međutim, da se takve stvari ne bi ponovo dešavale, pozivamo Ministarstvo da pri izradi izmjena i dopuna Prostornog urbanističkog plana (PUP) Podgorice, brdo Ljubović, ali i Goricu, Njegošev park i Kasarnu Morača namijeni isključivo javnim sadržajima, odnosno da na tim prostorima izbriše “centralne djelatnosti” i ucrta zelene površine, kako nijedan drugi plan nižeg reda – poput DUP-ova po kojima je uništavan Ljubović, ne bi mogli biti izgovor za novu devastaciju”, ukazali su u Građanskom pokretu URA.

URA je zatražila od Ministarstva i Agencije za zaštitu životne sredine pokretanje procedure kojima bi se Gorica i Ljubović proglasili kao – zaštićeno dobro, park prirode.

,,Takve inicijative smo više puta, tokom prethodnih godina, upućivali gradskoj Skupštini i nekadašnjem MORT-u, ali je DPS uvijek imao drugačije planove sa prirodnim draguljima našeg grada. Zbog toga je pravi trenutak da se u što kraćem roku pristupi izradi navedenih elaborata, kako bi Gorica i Ljubović, ali i Njegošev park i Kasarna Morača, zauvijek ostali prostor svih građana/ki, a ne poligon za profit šačice privilegovanih investitora”, zaključuju iz URE.
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije