Connect with us

Društvo

ŽENE U VOJSCI: Tijana za kormilom broda “Jadran”

Published

on

Foto: barinfo.me

Sve se više žena opredjeljuje za služenje i rad u Vojsci Crne Gore, posebno Mornarici, čije je sjedište u Baru. Trenutno je kormilarka čuvenog Školskog broda Jadran, mlada Tijana Velkovska, koja  nakon završenih studija, želi da se u potpunosti posveti vojnom pozivu, čak i da učestvuje mirovnim vojnim misijama.

Tijana Velkovski se bavi sportom od najranijeg djetinjstva. Za sebe kaže da je avanturista, željna dokazivanja i izazova. Zato se, čim je saznala za konkurs Ministarstva odbrane, prijavila za dobrovoljno služenje vojnog roka i u tome potpuno pronašla. Sada je vojnik po ugovoru, na radnom mjestu- kormilarka Školskog broda Jadran.

„Nijesam znala da li ću se maksimalno moći tome posvetiti. Međutim, svidjelo mi se služenje vojnog roka i odlučila sam da se prijavim na konkurs za vojnike po ugovoru. To je podrazumijevalo prolazak tromjesečne obuke u Danilovgradu, koja nije bila jednostavna, jer znači specifičan način života i zahtijeva psiho- fizičku spremnost, ali s obzirom da sam sportista, uspjela sam sve da savladam“, kazala je za Radio Bar i Bar info Tijana, koja naglašava da je posebno srećna i zbog toga što je upoznala veliki broj ljudi iz različitih krajeva Crne Gore, među kojima je stekla i prijatelje.

Foto:barinfo.me

„ Imam tu sreću što iz dana u dan raste broj žena u Vojsci, posebno Mornarici, pa tako konstantno stičem nove koleginice i ne osjećam se usamljeno među muškim kolegama. Ostvario se i moj san da budem na Školskom brodu Jadran i manevrišem njime. Dobila sam priliku da učim navigaciju i edukujem se u svemu što je potrebno za upravljanje brodom“, zadovoljno priča Tijana, koja navodi da je plovidba broda, zbog pandemije koronavirusa, ograničena u okviru Jadranskog mora, ali da se nada da će uskoro zaploviti i u međunarodnim vodama.

Tijana, koja studira Fakultet za poslovni menadžment, planira da se nakon diplomiranja posveti daljoj vojnoj edukaciji i usavršavanju.

„Vojska Crne Gore nudi mnogobrojne mogućnosti za pohađanje kurseva i usavršavanja, kako u profesionalnom, tako i u akademskom smislu, čak i na prestižnim inostranim akademijama. Nadam se da ću i ja biti u mogućnosti da jednog dana prođem i kroz te dodatne obuke, ali i oprobam se u vojnim misijama“, ističe ona.

Priznaje da postoji doza straha kada je riječ o vojnim misijama, a i ta veoma zahtjevna obuka dugo traje, ali to je, uverena je ova mlada žena, neće spriječiti u namjeri da pokaže da žene i to mogu.

„To je poseban izazov za mene, ali i neponovljivi osjećaj da mogu biti dio nečeg velikog“, zaključuje Tijana.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije