Connect with us

Društvo

ZASLUŽNI FUNKCIONER “NEDEMOKRATSKE” VLADE: Kordićeva nagrađena kreditom od 20.000 eura

Published

on

Nova vladajućoj većina često novu Vladu naziva “prvom demokratskom” i kabinetom “poštenih ljudi”. Međutim, neki novoimenovani funkcioneri ove izvršne vlasti, na čijem čelu je premijer Zdravko Krivokapić, radili su i u prethodnim nedemokratskim vladama i sa tih pozicija crpili razne benefite.

Takav je slučaj trenutno glavne pregovaračice sa Evropskom unijom (EU) Zorkom Kordić, koja je već tri godine pokrivala visoke pozicije u prethodnoj Vladi Crne Gore. Ta “nedemokratska” i “kriminalna” Vlada, kako je nazivaju članovi sadašnje vladajuće većine koja sadašnjoj pregovaračici daje legitimitet, nagradili su Kordićevu kao zaslužnu funkcionerku stambeni kreditom pod povoljnim uslovima.

Kordićevoj je 2018. godine stambena komisija Vlade Crne Gore odobrila kredit od 20.000 za rješavanje stambenog pitanja, za koji mjesečno vraća ratu od 55,56 eura. Ona je radila najprije kao generalna direktorica u bivšem Ministarstvu evropskih poslova, a potom kao pomoćnica generalnog sekretara Vlade Crne Gore, dok je prije nekoliko sedmica nova Vlada nije imenovala za glavnu pregovaračicu sa EU.

Dio spiska "zaslužnih" funkcionera

Dio spiska “zaslužnih” funkcionera – Foto: Vlada Crne Gore

 

 

 

Vlada Duška Markovića objavila je prošle godine spisak funkcionera kojima je država poklonila stanove ili odobrila stambene kredite pod povoljnim uslovima. Na spisku se, između ostalih, nalazi i Kordićeva, kojoj je kredit odobren 13. decembra 2018. godine. Prema njenom tadašnjem imovinskom kartonu živjela je sama i  godišnja primanja Kordićeve iznosila je oko 13 hiljada eura i prijavila je isto toliko gotovine.

Ona je, prema nezvaničnim podacima portala Luča, nedavno kupila stan od 70 kvadratnih metara, ali isti još nije upisala u svoj imovinski karton, iako je obavezna da odmah prijavi promjenu veću od 5.000 eura.

Prethodna Vlada objavila je spisak od 96 funkcionera kojima je, samo u tom četvorogodišnjem mandatu, dodijelila stan ili stambeni kredit pod povoljnim uslovima.  Ova praksa Vlade jeste nedemokratska i netransparentna, ali zato što su mnogi od funkcionera već imali riješeno stambeno pitanje ili su primali dovoljno da su mogli da kupe stan, dok nikada nijesu objavljeni kriterijumi po kojima su oni bili “zaslužni funkcioneri”.

S obzirom da Kordićevoj nije smetala nedemokratska praksa bivše vlasti koja joj je dodijelila kredit, pitanje je kako će se uklopiti u demokratsku Vladu Zdravka Krivokapića i Dritana Abazovića.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije