Connect with us

Ekonomija

ASP: Monteput tražio od MKI izjašnjenje o dokumentima u vezi sa autoputem

Published

on

Državna kompanija Monteput tražila je od Ministarstva kapitalnih investicija izjašnjenje o tome da li nevladinoj organizaciji (NVO) Akcija za socijalnu pravdu (ASP) može dostaviti dokumenta u vezi realizacije prioritetne dionice autoputa, od Smokovca do Mateševa.

Iz ASP su kazali da su ta dokumenta tražena na osnovu Zakona o slobodnom pristupu informacijama.

„Jedan od nedavnih zahtjeva ASP-a, upućenih Monteputu, odnosio se na mjesečni izvještaj upravljača projektom dionice, koji se tiče dinamike izvedenih radova i uopšte stanja projekta u određenom vremenskom periodu“, objasnili su iz te NVO.

Predstavnici Monteputa su objasnili da su dužni da, prije postupanja po predmetnim zahtjevima, traže od Ministarstva izjašnjenje o tome da li su tražene informacije zaštićene oznakom tajnosti, shodno Zakonu o tajnosti podataka, imajući u vidu da je investitor taj Vladin resor.

„U očekivanju odgovora Ministarstva, molimo za produženje roka za postupanje po predmetnom zahtjevu“, navodi se u odgovoru koji je potpisao direktor poslovne jedinice za upravljanje projektom izgradnje autoputa, kao dijela Monteputa, Goran Vujović.

Iz ASP su kazali da je većina dokumentacije za prioritetnu dionicu u posjedu tadašnjeg Ministarstva saobraćaja i pomorstva prvi put proglašena tajnom u avgustu 2016. godine, kada je rješenje o tajnosti potpisao ministar Ivan Brajović.

Njegov nasljednik Osman Nurković je u aprilu 2017. donio novo rješenje o tajnosti podataka, kojem je u aprilu 2019. produžio rok za još dvije godine.

„Prema preciznim podacima ASP-a, tajnost za dokumentaciju za autoput istekla je 4. aprila, te je teško zamisliti da je nova Vlada, budući da je najavila punu transparentnost, odlučila da produži oznaku tajnosti za projekat, koji će poreske obveznike koštati preko milijardu eura i koji je javne finansije zemlje gurnuo duboko u crvenu zonu“, naveli su iz te NVO.

Oni su dodali da bi, ukoliko je nova Vlada odlučna da djeluje u potpunosti u skladu sa javnim interesom, to moglo da znači da će konačno svjetlost dana ugledati brojna projektna i ugovorna dokumentacija, kao i ona o realizaciji i kontroli projekta prioritetne dionice i sporovima ugovornih strana.

Iz ASP su kazali da se značajan dio dokumentacije o realizaciji prioritetne dionice nalazi i kod Uprave prihoda i carina i Centralne banke, pa građani, koji finansiraju tu investiciju, imaju nesporno pravo da znaju tokove novca dionice autoputa, čiji će kilometar vjerovatno biti među najskupljim u Evropi.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije