Connect with us

Politika

PROSTOR ZA MLAĐE: Brajović se povlači s mjesta predsjednika SD-a?

Published

on

Predsjednik Socijaldemokrata Ivan Brajović saopštio je članovima Predsjedništva partije da se na predstojećem kongresu neće kandidovati za mjesto predsjednika stranke, kazao je Pobjedi izvor iz vrha SD-a, navodeći da je u pitanju dogovor u vrhu partije.

“Brajović je saopštio da se neće kandidovati, da bi otvorio prostor za mlađu generaciju političara u vrhu partije, ali i da su potrebne nove generacije na svim nivoima”, rekao je izvor Pobjede.

Prema informacijama tog lista, svojevremeno je na incijativu Brajovića izmijenjen Statut stranke po kojem predsjednik može biti biran najviše dva puta.

Kako je kongres SD-a planiran za 31. januar 2022. godine, Brajović bi se povukao sa čela partije nakon šest godina.

Prema saznanjima Pobjede, sjednica Glavnog odbora SD-a na kojem bi trebalo da bude određen datum i raspisan kongres biće održana do kraja mjeseca.

Socijaldemokrate su formirane 2015. godine nakon raskola u tada jedinstvenoj Socijaldemokratskoj partiji, a povod je bilo odbijanje rukovodstva SDP-a predvođenog Rankom Krivokapićem da podrži Vladu Mila Đukanovića.

Prvi Kongres SD-a održan je 31. januara 2016. godine i na njemu je za prvog predsjednika izabran Ivan Brajović, dok su za potpredsjednike izabrani Mićo Orlandić, Vujica Lazović i Damir Šehović.

Drugi Kongres SD-a je trebalo da bude održan 30. maja prošle godine, ali je odgođen zbog epidemioloških razloga. Shodno tadašnjem dogovoru u vrhu partije, Ivan Brajović je bio jedini kandidat za predsjednika SD-a.

SD je na izborima 30. avgusta prošle godine osvojio preko pet hiljada glasova i jedan mandat više u odnosu na prošle parlamentarne izbore, ali zbog gubitka vlasti u toj partiji nijesu bili zadovoljni rezultatima.

Brajović ima izuzetno bogato političko iskustvo jer je pokrivao najodgovornije funkcije u državi. Prema podacima iz njegove biografije, jedan je od osnivača Socijalističke partije Crne Gore, Saveza reformskih snaga Jugoslavije za Crnu Goru i Socijaldemokratske partije Crne Gore.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije