Connect with us

Ekonomija

FAZ: EU neće pomoći Podgorici da vrati kineski kredit, dužnička klopka se zatvara

Published

on

Ilustracija Pixabay

Evropska unija neće pomoći Podgorici da vrati kineski kredit od milijardu EUR koji stiže na naplatu, čime Crna Gora postaje prva evropska žrtva „kineske dužničke diplomatije“, piše Frankfurter Allgemeine Zeitung.

„Milijardu EUR kredita je mnogo novca. Posebno kada zemlja ima godišnji bruto domaći proizvod (BDP) od četiri milijarde“, piše FAZ o dužničkoj klopki koja se zatvara oko Crne Gore.

Deutsche Welle prenosi da je zvanična Podgorica sada tražila pomoć Brisela kako bi otplatila kredit koji je prethodna vlast 2014. godine uzela od Kine za dionicu auto-puta. U Briselu su saopštili da ne finansiraju kredite trećih država, ali da mogu da ponude povoljne zajmove za druge dionice puta.

Auto-put od Bara do granice sa Srbijom trebalo bi da ima 177 kilometara. Prema Međunarodnom monetarnom fondu (MMF), već dio od Podgorice do Kolašina košta milijardu EUR, a ostalo bi moglo da bude još skuplje.

Prema pisanju frankfurtskog lista, pandemija koronavirusa je „urušila“ ekonomiju male balkanske države koja zavisi od turizma.

Sredinom godine dolaze na naplatu prve rate kredita kineske Exim banke sa kamatom od dva odsto.

„Izgleda da je u vidu Crne Gore jedna evropska država postala žrtva kineske dužničke diplomatije koja nastaje oko Novog puta svile“, piše FAZ.

Istraživač Instituta za svjetsku privredu na Univerzitetu u njemačkom Kilu, Sebastian Horn, kazao je da to nije iznenađenje.

„Auto-put koji je finansirala i gradila Kina od početka je imao nerealnu procjenu isplativosti i premašivao je sposobnost zemlje da se zaduži“, naveo je Horn za FAZ.

On je podsjetio da je niz zemalja prethodnih mjeseci potražilo finansijsku podršku u međunarodnim organizacijama zbog dugova prema Kini. Među njima su Ekvador, Kenija, Etiopija i Pakistan.

Šef bečkog trusta mozgova WIIW, Mario Holzner, koji se bavi istočnom Evropom, kazao je da je Kina kao zalog rezervisala sebi crnogorsko zemljište, ukoliko kredit ne bude vraćen.

„EU naravno ima mogućnost da dugoročno veže Crnu Goru za sebe ukoliko finansijski podrži zemlju“, naveo je Holzner.

 

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije