Connect with us

Ekonomija

ŠĆURIĆ: Nema šanse da Air Montenegro posluje pozitivno

Published

on

Air Montenegro nema ni najmanje šanse da posluje pozitivno. Ni najmanje, ocijenio je za Dan vazduhoplovni analitičar Alen Šćuric.

“Čak i da kompanija naraste na šest, sedam aviona, ne može poslovati pozitivno. Pa to ne uspijeva ni Air Srbija koja ima 20 aviona. Kompanija će trošiti velik novac poreskih obveznika. I toga mora biti svjesna i aktuelna politika i na to se pripremiti, ali i javnost. Hoće li ona trošiti manje od Montenegro Arlinesa? Vrlo vjerovatno da. Hoće li trošiti bar desetak miliona eura godišnje? O da, hoće. Svi koji se nadaju da će biti drugačije, nemaju ni najmanjeg pojma o vazduhoplovstvu”, poručio je Šćuric.

Istakao je da nije previše zadovoljan dosadašnjim radom Air Montenegra.

“Kompanija je dobila ekstremno brzo AOC, pritom je odradila ogroman posao. I na tome joj treba iskreno i duboko čestitati. No, sve ostalo baš i nije pretjerano dobro. Broj linija je skroman, trebalo ih je biti bitno više, avioni su slabo iskorišteni i imaju previše praznog hoda što košta, red letjenja je loše napravljen i ima dana kada putnici iz Tivta i Podgorice ne mogu otići do Beograda i vratiti se u istom danu, predugo su čekali sa povećanjem letova prema Beogradu, iako su vidjeli da su im avioni 100 posto puni. Drugi avion koji su kupili nije letno sposoban zbog čega moraju unajmljivati skupi avion Germana, već imaju sudske tužbe. Bilo je otkazivanja leta i velikih kašnjenja. Ostavljeno je 30 putnika u Banjaluci kojima su prodate karte, ali nisu imali mjesto u avionu pa su mogli putovati tek za pet dana. Sve to skupa za kompaniju staru tek mjesec i par dana, nije baš dobro. I sve to guta veliki novac”, istakao je Šćuric.

Nedavno je Air Montenegro dio letova otkazao, dok je dio kasnio zbog tehničkih problema. Avioni Air Montenegra se servisiraju u Bratislavi. Šćuric smatra da bi tehničke probleme u Podgorici preko noći otklonili i kašnjenja bi bila minimalna, dok otkazivanja ne bi ni bilo. Takođe, smatra da će kašnjenja i otkazivanja letova biti i u budućnosti.

“Kompanija ima samo dva aviona što operacije čini neuporedivo rizičnijima. Uz to, kompanija nema održavanje u Podgorici jer se nije dogovorila sa Montenegro Airlinesom, što samo održavanje čini komplikovanijim, skupljim i prolongira rješenja u slučaju kvarova. Upravo prošli vikend, kada su otkazani letovi, dok su drugi kasnili i više sati, pokazuje koliko je ovo rizično. No, uz to, takva otkazivanja i kašnjenja koštaju jako puno kompaniju jer mora plaćati smještaj i hranu putnicima, kompenzacije za kašnjenja i plaćati drugim kompanijama da odrade letove za njih”, pojasnio je on.

Prema njegovim riječima, imidž kompanije nije poljuljan zbog nedavnih problema sa motorom jednog od aviona.

“No, taj motor je stvorio dodatne ogromne troškove kompaniji. Znači, dali ste 10,5 miliona dolara poreskih obveznika za avion koji ni je u funkciji, a on da dajete ogromnu svotu novca za iznajmljivanje tuđeg aviona. Krajnje nelogično, zar ne? Kako je moguće da je kompanija kupila avion koji ima takav problem? Kako to nisu znali i nisu se zaštitili”, pita se Šćuric.

Air Montenegro je počeo da leti 10. juna. Kompanije je osnovana nakon što je Vlada odustala od spasavanja Montenegro Airlinesa.

Kupili avion i ne lete njime

Air Montenegro gubi značajnu svotu novca time što realizuje letove avionom druge kompanije, umjesto svojim.

“Da Air Montenegro nema svoj avion koji nije letno sposoban onda wet lease Germanovog aviona ne bio bio ništa čudno, uključite ga u cijenu sata leta i pokušate biti isplativi. No, oni su kupili avion i on ne leti. Može im se, nije njihov novac, poklonila im ga je Crna Gora. Znate, upravo takvi modeli me nikada nisu oduševljavali, jer dok nešto sami ne zaradite, nego vam neko da, onda sebi možete i dozvoliti takvo ponašanje”, rekao je on i dodao da je letjenje tuđim avionom nepovoljnije.

“Strane posade su uvijek manje entuzijastične, one daju bitno manje, zanovijetaju, maksimalno traže svoja prava. Posebno ove iz Njemačke koje imaju daleko najveća prava u cijeloj Evropi. Letjenja sa tuđim avionom i posadama može biti isplativo, naravno, no nikako ne kao letjenje svojim avionom i posadama. Ovo je neuporedivo jeftinije, operativno lakše, ali i na sve načine povoljnije kako za kompaniju, tako i za putnike”, naveo je Šćuric.

Mali broj letova ka Frankfurtu

Šćuric je pohvalio entuzijazam i sistematičnost u radu Air Montenegra, kao i ogroman posao koji je obavljen.

“Pohvalio bih borbu za svaku liniju, logične linije prema Ljubljani i Banjaluci, razvoj mreže. Menadžment u prvom redu mora postaviti sistem, strategiju firme. Za sada mi sve djeluje previše stihijski. Ok, to je produkt ogromnog posla i problema, pa su i neke stvari zanemarene, ali ipak takvo što gubi novac. Ako su krenuli sa letovima za Frankfurt, onda ih ne mogu imati tek dva puta sedmično. Bolje da to onda nisu ni pokretali. Znači, ako se već odlučite za neki potez, onda ga morate sistematski analizirati, shvatiti specifičnost svake linije i tako postaviti letove. Pa, u tom slučaju, za Frankfurt morate letjeti svakodnevno ili bar četiri puta sedmično, no nikako manje od tri leta sedmično. Ni u početku”, istakao je Šćuric.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije