Connect with us

Ekonomija

UPRAVA ZA IGRE NA SREĆU: Država ostaje bez pola miliona ako ne završi zakon za 25 dana

Published

on

Predlog Zakona o igrama na sreću spreman od prošle godine - Foto: pixabay

Iako informacioni sistem Uprave za igre na sreću ima funkciju onlajn nadzora priređivača igara i omogućava praćenje transakcija putem interneta, važeći zakon ne pruža osnov za sveobuhvatno praćenje, jer ne nameće obavezu registracije i vođenja evidencije igrača niti prijavu i promjenu stanja kod igrača – kazali su za Pobjedu iz ove Uprave.

Zato, kako navode, očekuju kvalitetne odredbe novog zakona koji će dodatno regulisati ovo pitanje, nakon čega će biti potrebna nadogradnja postojećeg informacionog sistema, ali im za to, kako smatraju, neće biti potrebno puno vremena.

Prijedlog Zakona o igrama na sreću je, prema navodima, Ministarstva finansija spreman od jula prošle godine, a bilo je planirano da Vlada utvrdi zakon do kraja ove.

– Međutim, uvažavajući novonastale političke okolnosti, kao i važnost i specifičnost ove oblasti, mišljenja smo da je cjelishodno da se nova Vlada odredi prema rješenjima iz zakona i uskladi ih sa pravcima svojih budućih politika – odgovoreno je Pobjedi iz sada već bivše postave ovog Ministarstva.

Ipak, novo Ministarstvo finansija neće imati previše vremena za taj posao, imajući u vidu da, prema sporazumu sa Ministarstvom finansija Slovačke, koje je, između ostalog, za ovaj zakon već doniralo pola miliona eura, rok za izradu ističe za 25 dana. Aneksom tog sporazuma potpisanog u julu ove godine, ovo ministarstvo je obavezano da Vladi podnese zakon do 31. decembra. U slučaju da do toga ne dođe, Slovačka ima pravo da ne isplati preostalih 500 hiljada eura kako je predviđeno inicijalnim dogovorom. Rok za isplatu ovih sredstava ističe 31. januara 2021. godine i prostora za odlaganje više nema.

Finansijska pomoć Slovačke od milion eura opredijeljena je krajem 2018. godine u cilju unapređenja informacionog sistema za nadzor priređivača igara na sreću, kroz podršku softverskog i hardverskog rješenja kao i jačanja kapaciteta Uprave. Prvobitno je bilo planirano da Vlada ovaj zakon utvrdi do kraja oktobra prošle godine, ali je, prema informaciji Ministarstva finansija, ovaj rok u dogovoru obje strane pomjeren, jer nije bilo dovoljno vremena da se ove mjere implementiraju. Navode da je namjera da se ovim zakonom obezbijedi bolja kontrola koncesionara, veća fiskalna disciplina i bolja naplata prihoda od igara na sreću, tako što će se smanjiti prostor za malverzacije, utaju poreza i neplaćanja naknada.

– Zakon o igrama na sreću je donijet davne 2004. godine, a izmjenama i dopunama 2007. godine, između ostalog, dozvoljeno je priređivanje igara na sreću putem interneta, odnosno drugih telekomunikacionih sredstava, bez detaljnijih normi o uslovima pod kojima je moguće priređivati ovaj vid igara. Imajući u vidu da se oblast igara na sreću ubrzano razvija, a tehničko-tehnološki razvoj najviše uticaja ima upravo na segment priređivanja igara na sreću preko interneta, postojeći zakon svakako nije dovoljan normativni okvir za kvalitetno uređenje ove oblasti. Stoga su u navedenom smislu velika očekivanja od novog zakona – kažu iz Uprave za igre na sreću ukazujući da im nedostaci postojećeg zakonskog rješenja nameću svakodnevne izazove, kako njima, tako i organu za inspekcijski nadzor u ovoj oblasti.

Važeći zakon priređivanje onlajn igara na sreću odobrava samo onim privrednim društvima koja već imaju koncesiju za priređivanje lutrijskih igara ili onih u kladionicama, kazinima i na automatima. Prema podacima Uprave, u Crnoj Gori ovo odobrenje trenutno ima deset koncesionara, što je za tri više nego na kraju prošle godine. Za to su u obavezi da plaćaju fiksnu koncesionu naknadu od deset hiljada eura mjesečno nezavisno od prometa igara. Po ovom osnovu, budžetu Crne Gore je u prošloj godini plaćeno 817.551,07 eura, dok taj prihod, zaključno sa oktobrom ove godine, iznosi 916.046,71 eura.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije