Connect with us

Politika

ABAZOVIĆ: Prijateljski odnosi Crne Gore i Sjeverne Makedonije da budu primjer drugim zemljama Zapadnog Balkana

Published

on

Foto: Vlada Crne Gore

Potpredsjednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović ugostio je danas ministra vanjskih poslova Republike Sjeverne Makedonije Bujara Osmanija.

Crna Gora i Sjeverna Makedonija emituju prijateljsku notu koju treba da slijede i ostale zemlje regiona, istakao je Abazović.

Kako on kaže, ova posjeta je važna i zbog toga što predstavlja prvu diplomatsku posjetu Crnoj Gori otkad je stupila na dužnost 42. Vlada Crne Gore.

„To je najbolji pokazatelj prijateljskih odnosa koje baštine Crna Gora i Republika Sjeverna Makedonija i to treba da bude primjer svim drugim zemljama na Zapadnom Balkanu”, istakao je Abazović.

A dodaje i da smatra i da je „socijalna ventilacija potrebna svim državama Zapadnog Balkana”.

„Pomirenje nije samo kad damo ruku jedni drugima, već i kad vjerujemo jedni drugima” kazao je on.

Kako je navedeno u saopštenju, Osmani je ocijenio da Sjeverna Makedonija i Crna Gora imaju intezivan i tradicionalno prijateljski odnos, te da dvije zemlje nemaju otvorenih pitanja.

Dvije zemlje, kao članice NATO alijanse, prema njegovim riječima, treba da sarađuju i u smislu očuvanja mira i stabilnosti na Zapadnom Balkanu.

„Crna Gora i Sjeverna Makedonija treba da razmjenjuju iskustva reformi na putu pristupanja Evropskoj uniji, kao zajedničkom spoljnopolitičkom cilju” usaglasili su Abazović i Osmani, dodajući i da ove države dijele slične unutrašnje probleme, a razmjenom iskustava mogu učiti jedni od drugih.

Oni su konstatovali da bi Vlade dvije zemlje trebalo posebno da razmotre otvaranje avio linije Skoplje – Podgorica i da bi infrastrukturna povezanost bila dobra za poboljšanje saradnje na polju turizma. Saglasni da sa ciljem bolje povezanosti treba da iskoriste fondove koje im se nude kako bi na što bolji način konektovali građane dvije zemlje – navedeno je u saopštenju, kao i da su Abazović i Osmani zaključili da je „međusobno povjerenje ključ uspješne saradnje”.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije