Connect with us

Politika

ALBANSKE PARTIJE: Zaustaviti pokušaj izbornog inženjeringa

Published

on

Foto: rtcg

Poslanici Albanske liste i Albanske koalicije Genci Nimanbegu i Fatmir Đeka pozivaju Vladu da odustane od izmjena tog pravnog akta, jer je, kako kažu, po srijedi izborni inženjering.

Albanci su uvijek tu kada treba pomoći Crnoj Gori, a kako ih je malo, nikako ne mogu, kažu, razumjeti namjeru da se izmijeni Zakon o registrima prebivališta i boravišta.

“Nemamo sumnje, riječ je o pokušaju izbornog inženjeringa. Kad je riječ o Albancima i na mala vrata, ali evidentnog, konačnog etničnog inženjeringa. Jedan istorijski autohtoni narod bi vjerovatno pao na nivo statističke greške”, kaže Đeka.

Izmjena Uredbe o zakonitom boravku, crnogorsko državljanstvo može obezbijediti hiljadama osoba, što, kako smatraju albanski predstavnici u parlamentu, može imati mnogo negativnih efekata na birački spisak, i prouzrokovati još podjela, u ionako podijeljenom društvu.

S druge strane, tvrde i da će gubitak državljanstva prouzrovati i gubitak biračkog prava i poslati poruku dijaspori da je nepoželjna.

“Pozivamo Vladu Crne Gore i njene institucije da konačno odustanu od namjere i svih aktivnosti, i da ovaj Zakon o registrima koji je u nadležnosti Skupštine prema odluci ove skupštinke većine bude dio rada Odbora za sveobuhvatnu izbornu reformu i da tamo bude odobren jednino konsenzusom članova ove komisije. Takođe pozivamo udruženja naše dijaspore da podrže stav dvojice poslanika u Skupštini i da svoj glas podignu kako kod međunarodnih partnera tako i u pravcu vladajućeg režima u Crnoj Gori”, navodi Nimanbegu.

Đeka ističe da bi ministar trebalo da zna da se takva pitanja ne rješavaju podzakonskim aktima, nego zakonom.

“Uostalom to su isuviše ozbiljne stvari da bi se rješavale daleko od očiju javnosti”, poručio je Đeka.

Kako smatraju poslanici Albanske liste i Albanske koalicije, nema dokaza da su birački spiskovi neregularni, naprotiv. Zato pozivaju sve Albance da im pomognu i odbrane svoja, kako tvrde, stečena prava.

 

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije