Connect with us

Politika

ASK: Kod 16 organa vlasti u Nikšiću utvrđeno kršenje zakona

Published

on

Ilustracija: ASK

Pridržavajući se slova i duha Zakona o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja, pružamo puni doprinos transparentnosti upotrebe javnih resursa u kampanji za lokalne izbore u Nikšiću, saopštili su danas iz Agencije za sprječavanje korupcije ASK, ističući da su kontrolom dokumentacije do sada kod 16 zakonskih obveznika utvrđeni slučajevi kršenja Zakona, koji će biti procesuirani.

U ASK-u ističu da se prekršaji odnose na nedostavljanje dokumentacije u propisanom roku.

“Kao zakonski obveznici, a u konkretnom slučaju ih ima 72, organi vlasti dužni su da redovno dostavljaju izvještaje i dokumentaciju, poput analitičkih kartica o budžetskoj potrošnji i socijalnim davanjima, putnih naloga i odluka o zapošljavanju”, pojašnjavaju u Agenciji.

Prispjela dokumentacija, koja se objavljuje na internet stranici Agencije, analizira se i kontroliše.

“Cilj prikupljanja informacija je potpuna kontrola upotrebe javnih resursa, koja se odnosi na mjesečnu potrošnju, zapošljavanje, otpis dugova i dr”, dodaju u ASK-u.

Ukazuju i da ovlašćeni službenici Agencije tokom izborne kampanje obavljaju i kontrolu na terenu, u skladu sa Planom kontrole i nadzora za izbornu kampanju za izbor odbornika koji će biti održani 14. marta 2021. godine, kako bi izvršili neposredni uvid u dokumentaciju organa vlasti.

Naglasili su da je od dana raspisivanja izbora, kontrolisano 10 zakonskih obveznika, te da su zapisnici dostupni na sajtu Agencije.

Navode i da u dosadašnjem toku kampanje za lokalne izbore u Nikšiću Agencija nije primila prigovore o postojanju sumnje u kršenje Zakona, što se može tumačiti kao potvrda kvaliteta i pouzdanosti rada institucije u kontroli i nadzoru, i omogućavanja da kontrolisana dokumentacija bude javno dostupna.

“Vodeći se načelima transparentnosti i nepristrasnosti, Agencija će, utemeljena u zakonitosti i primjeni profesionalnih standarda, nastaviti posvećeno djelovanje usmjereno ka snaženju integriteta izbornog procesa i zaštiti javnog interesa”, poručuju iz ASK-a.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije