Connect with us

Politika

BEČIĆ: Crna Gora prepoznata kao faktor stabilnosti i mira

Published

on

Skupština Crne Gore bila je danas domaćin Šestog plenarnog zasijedanja Međunarodnog parlamenta za toleranciju i mir, koji je okupio parlamentarce iz 41 države svijeta. Predsjednik Skupštine Crne Gore Aleksa Bečić je poručio da je Crna Gora prepoznata kao faktor stabilnosti i mira, kao bastion suživota, međuvjerskog i međuetničkog sklada.

U uvodnom dijelu pored Bečića obratili su se i, ministar vanjskih poslova Đorđe Radulović, predsjednik Interparlamentarne unije Duarte Pačeko, predsjednik Parlamenta Gvatemale Alan Estuardo Rodrigez, predsjednik Globalnog savjeta za toleranciju i mir Ahmed Mohamed Aldžarvan, poslanica u Parlamentu Kolumbije i predsjednica Međunarodnog parlamenta za toleranciju i mir Margarita Restrepo i predsjednica Generalne skupštine Globalnog savjeta za toleranciju i mir Hager Ismail Ibrahim Abougbal.

Konstatujući da je današnje zasijedanje „istorijski trenutak za našu zemlju“, Bečić je naveo da je ovo jedan od najvećih međunarodnih skupova u našoj istoriji.

“Po prvi put Crna Gora je ugostila predsjednika Interparlamentarne unije, predsjednika Parlamenta Gvatemale, predsjednika Globalnog savjeta za toleranciju i mir, predsjednicu Mađunarodnog parlamenta za mir i toleranciju i predsjednicu Generalne skupštine Globalnog savjeta za mir i toleranciju”, kazao je Bečić.

Naglasivši da tolerancija predstavlja pravi test civilizacije, Bečić je kazao da „u današnjem vremenu brojnih i rastućih izazova i prijetnji, u doba kada smo svjedoci postojanja i rasta diskriminacije, ekstremizma, rasizma, nasilja, terorizma i mržnje, opšta je potreba da se širi kultura tolerancije i mira“.

Izrazio je uvjerenje da će „parlamentarci koji su uključeni u rad Međunarodnog parlamenta za toleranciju i mir, ali i svi drugi parlamentarci, zajedno doprinijeti izgradnji društva miroljubivog suživota i tolerancije“.

Bečić se osvrnuo na doprinos naše zemlje u izgradnji vrijednosti tolerancije i mira i zaključio da je Crna Gora “prepoznata u ovom, po mnogo čemu specifičnom regionu, ali i šire, kao faktor stabilnosti i mira, kao bastion suživota, međuvjerskog i međuetničkog sklada”.

“Naša država u 21. vijeku konačno dokazuje da ima izgrađen demokratski kapacitet, da smo sposobni za mirnu tranziciju vlasti, da baštinimo vrijednosti demokratije i da uistinu živimo građanski koncept – jer je on jedini na koji pristajemo. Multietničnost, multikonfesionalnost, suživot svih vjera i nacija u samom je crnogorskom biću”, istakao je Bečić.

Radulović je kazao da uprkos postignutom napretku u raznim oblastima, trenutno stanje stvari na globalnom nivou ipak daje razloga za zabrinutost.

“Previše je mjesta na svijetu u kojima mir, ljudska prava i slobode, tolerancija i stabilnost ostaju luksuz, jer kultura podjele i trendovi nepovjerenja u različitim djelovima svijeta dobijaju zabrinjavajući zamah. Stoga je neophodno preduzeti napore da se takve tendencije blagovremeno i efikasno zaustave i preokrenu”, naveo je Radulović.

Prema njegovim riječima Crna Gora je ponosna što je prepoznata kao država koja svojim iskustvom i primjerom nastavlja da daje ohrabrenje i doprinos jačanju tolerancije, mira i povjerenja, ne samo u regionu, već i šire.

“Kroz našu istoriju, kao što je to slučaj i danas, njegovali smo i nastavljamo da njegujemo multikulturalizam i toleranciju, nastojeći da takav pozitivan impuls prenesemo na cio region. Naša vjekovna tradicija mirnog suživota doprinijela je razumijevanju i očuvanju posebnosti pripadnika različitih nacija, religija i kultura – nasljeđa na koje smo veoma ponosni”, rekao je Radulović.

Radulović je istakao da je Crna Gora, u skladu sa svojim spoljnopolitičkim prioritetima, snažno posvećena otvorenoj politici dobrosusjedskih odnosa, tolerancije i regionalne saradnje, ekonomskog rasta i stabilnosti.

“Podučavanje i promovisanje vrijednosti poštovanja, odgovornosti, brige, saosjećanja, tolerancije i integriteta neodvojivi su od poboljšanja položaja društva u cjelini. U eri globalne povezanosti, međuzavisnog i svijeta koji se stalno mijenja, mi smo dužni da njegujemo proaktivan pristup kako bismo uspješno riješili izazove koji predstoje – da raznolikost kultura, religija, jezika, tradicije i običaja pretvorimo u svoje snage, a ne naše slabosti. Crna Gora će i dalje biti pouzdan partner u svim takvim poduhvatima, kako na regionalnom, tako i na globalnom nivou”, kazao je Radulović.

Pačeko je zahvalio svima koji su posvećeni toleranciji i miru.

“Dragi prijatelji vjerujem da dijelimo iste vrijednosti, vjerujem u toleranciju, mir i dijalog, kao načine koji služe da mogu riješiti problem između sebe, između zemalja, između naroda. Ako ne vjerujemo u ovo onda je najbolje da ostanemo kući, onda ne treba uopšte da se trudimo da dolazimo. Ali ako vjerujemo u ove vrijednosti, treba da gradimo ono u šta vjerujemo, ne samo na međunarodnom nivou već i unutar naših sopstvenih zemalja”, kazao je predsjednik IPU.

On je istakao da parlamentarci treba da rade na postizanju tolerancije i mira te da je to od ključne važnosti kako bi se eliminisao govor mržnje na više nivoa, između samih parlamentaraca, političkih partija koje predstavljaju, opozicije i vlasti.

“Moramo da razumijemo da je moguće da branimo ono u šta vjerujemo putem poštovanja i tolerancije. Moramo se braniti jedni od drugih. Ovo je ključna ideja Interparlamentarne unije”, kazao je Pačeko.

Naglasio je da je situacija sa pandemijom pokazala koliko smo međuzavisni i koliko je važno da radimo zajedno kako bismo riješili probleme koje imaju ljudi.

“Samo kroz saradnju između različitih zemalja, između naučnika, između naroda i vlada možemo riješiti ovaj problem i pobijediti u ovom ratu. Ovo može služiti kao lekcija svima nama, ali vjerujte mi, mi smo parlamentarci znači da mi imamo posebnu ulogu kako bismo ovo ostvarili”, rekao je Pačeko.

Rodrigez je istakao da nije lako promovisati mir i toleranciju u vremenima kada se pandemija kornonavirusa korisiti od mnogih u svijetu kao političko oružje i kao izgovor da se sije mržnja, da se stvara polarizacija, da se preuzme moć i da se iskoristi situacija za sopstvenu dobit.

“Jako je velika čast za mene da budem ovdje sa svim parlamentarcima koji se zalažu za iste vrijednosti, za mir i toleranciju na ovom Šestom plenarnom zasijedanju. Ovdje upravo možemo da stvaramo inicijative koje će ići ka oporavku naših rana, ka sanaciji, sprečavanju svih mogućih konflikata i ponovnom zbližavanju narodan na svijetu”, kazao je predsjednik Parlamenta Gvatemale.

Napominje da se ne može govoriti o stvarnom miru ukoliko postoje grupe koje nemaju potreban nivo tolerancije, koje nisu spremne da zaliječe sve rane stvorene u prošlosti i koje po svaku cijenu izbjegavaju da uđu u proces trajnog pomirenja.

“Danas pred ovim međunarodnim parlamentnom želim da kažem šta je to što je važno, a važno je da se pozabavimo dobrobiti naše djece i naših mladih, da im garantujemo mogućnost da žive u uslovima dostojanstva, da se poštuju njihova ljudska prava, ali takođe da im omogućimo neki životni prostor u kojem će biti dovoljno tolerancije”, kazao je Estuardo Rodrigez.

Prema njegovim riječima različiti parlamenti svijeta, svako sa svoje strane, treba da nastave uz najveće napore da promovišu mir, toleranciju, harmoniju, među svim porodicama svijeta.

“Mir jednog naroda, mir u i između naroda svijeta, je jedan potreban i trajni uslov kako bi se postigao razvoj, kako bi se postigao prosperitet naroda. Nije moguće vršiti bilo kakav razvoj održive ekonomije ukoliko postoji netolerancija i podijeljenost među narodima”, zaključio je predsjednik Parlamenta Gvatemale.

Aldžarvan je pozvao na formiranje parlamentarne grupe prijateljstva i mostova saradnje sa parlamentima svijeta.

“Posvećen sam vašem radu i želim da vas zamolim da radimo kako bi rezultati bili što vidljiviji. Mi ćemo udvostručiti napore kako bismo ojačali naš rad kada su u pitanju mladi i žene i podržaćemo njihove napore u širenju svijesti u donošenju zakona koji pozivaju na borbu protiv rasizma, proganjanja, terorizma, religijskog i drugog etničkog ekstremizma i koji pozivaju na ljubav, mir i suživot”, kazao je predsjednik Globalnog savjeta za toleranciju i mir.

Restrepo je kazala da njena zemlja pored toga što se suočava sa komplikovanom situacijom koju je izazvala pandemija Kovid 19, suočava se i sa nejednakošću, konfliktima i ali i brojnim problemima građana.

“Ovi naši internacionalni govori su tu da pomognu da se riješe svi ti problemi, ja vjerujem u integraciju i u multilateralnost, bez toga se ne može napraviti moćna država”, kazala je Restrepo.

Ona je istakla da su toleranicija i mir su od velike važnosti kao učinkoviti mehanizmi koji će riješiti sve probleme. Prema njenim riječima kooperacija između nacija je baza da se napravi svijet u miru i prevaziđu sve razlike demokratskim putem.

“Svako od nas treba svaki dan da sprovodi aktivnosti vezane za mir i toleranciju. Zato smo mi ovdje danas i zato treba da služimo našem narodu i da pomognemo u rješavanju svih problema. Mi dolazimo iz raznih zemalja svijeta, sa raznim kulturama i razlikama, međutim imamo i mnoge zajedničke stvari i zato smo došli da se ujedinimo zbog mira i tolerancije i samo zajednički možemo da pomognemo čovječanstvu i prevaziđemo sve razlike”, zaključila je predsjednica Međunarodnog parlamenta za toleranciju i mir.

Abougbal je poručila da je njihova misija da promovišu vrijednosti tolerancije i mira na način što će poboljšati standarde života kroz održivi razvoj, obraz i znanje, žene i mlade, medije i komunikacije, ljudska prava i pricipe.

“Ovi ciljevi su nešto na čemu radimo u praksi i na terenu. Moje vjerovanje je da na način što ćemo dodiruti srca ljudi, dodirnućemo i njihove umove i tako ćemo uticati na njihov mentalitet i način razmišljanja. U tom smislu želim da prenesem podršku svima onima koji rade na povjerenju i na nadi koji vode ka ohrabrenju saradnje”, kazala je Ibrahim Abougbal.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije