Connect with us

Politika

BOGAVAC: Italija snažno podržava evropsku perspektivu Crne Gore

Published

on

Poslanica Jovanka Bogavac sastala se danas sa ambasadorom Italije u Crnoj Gori Nj.E. Lukom Zeliolijem.

Poslanica Bogavac izrazila je zadovoljstvo susretom istučući značaj saradnje Crne Gore i Italije, kao i očekivanje da ona u budućnosti bude intenzivirana. Ona je iskazala uvjerenje da će tradicioanlno dobra saradnja dvije prijateljske zemlje biti dodatno osnažena komunikacijom u okviru multilateralnih mehanizama.

Ambasador Zelioli naglasio je značaj parlamentarne diplomatije i bilateralnih odnosa Crne Gore i Italije, istučući brojne oblasti u kojima postoji potencijal za intenziviranje saradnje. Takođe, ambasador je istakao da je Italija bila uz Crnu Goru u borbi protiv pandemije koronavirusa, navodeći primjer kovid centra na Starom aerodormu koji je modernizovan i uz podršku Italije.

Sagovornici su se saglasili da treba povećati interesovanje italijanskih investitora za Crnu Goru, posebno u oblasti turizma. Oni su izrazili obostrano očekivanje da će uskoro nakon situacije sa pandemijom koronavirusa, biti moguće nastaviti jačanje bilateralnih odnosa, imajući u vidu pređašnju intenzivnu bilateralnu saradnju.

Poslanica Bogavac je kazala da prostor za napredak saradnje vidi naročito kada su u pitanju oblasti turizma, energetike i izvoza hrane.

Na sastanku je, između ostalog, bilo riječi i o procesu evropske integracije Crne Gore. Tom prilikom poslanica Bogavac je istakla da je težnja ka evropskoj perspektivi nove parlamentarne većine nesporna, potvrdivši opredijeljenost evropskim vrijednostima i aspiracije ka članstvu u EU. Ambasador Italije je izjavio da je Italija podržala i da će i podržavati evropsku perspektivu Crne Gore, ali je takođe istakao da je potrebno da se, kada su u pitanju reforme, posebno u oblasti vladavine prava, uzmu u obzir evropski standardi i, ukoliko se to traži, da budu usaglašene sa mišljenjem Venecijanske komisije.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije