Connect with us

Politika

DNP, JKP I ANTIFAŠISTI: Trinaesti jul duhovna i moralna vertikala

Published

on

Za DNP, Jugoslovensku komunističku partiju Crne Gore i antifašiste Crne Gore, Trinaesti jul, kao duhovna i moralna vertikala, uvijek iznova podiže svijest građana naše zemlje o potrebi za slobodom ličnosti i društva. A za to se u svakom vremenu uvijek iznova valja boriti časno i pošteno, navodi se u saopštenju DNP-a.

Delegacije Demokratske narodne partije, Jugoslovenske komunističke partije Crne Gore i antifašista Crne Gore, predvođene Milanom Kneževićem i Radisavom Stanišićem, jutros su, povodom Dana državnosti Crne Gore, položile cvijeće na Spomenik partizanu borcu na Gorici.

DNP CG ističe istorijsku činjenicu da je 13. jul poprimio značenje univerzalnog praznika slobodarske Crne Gore, jer je tad čitava Crna Gora ustala, iako svjesna dotad neviđene nadmoći okupatora, ali u svom nacionalnom biću duboko svjesna i one njegoševske: “Svak je rođen da po jednom umre, / čast i bruka žive dovijeka!”

“Stoga je mala, velika Crna Gora 13. jula 1941. godine pokazala ne samo sebi, nego i čitavom slobodarskom čovječanstvu kako se herojski pobunio jedan mali narod na Balkanu, i dokazao svoju veličinu, i da nema tog agresora, ni sile, koji mogu zaplašiti, i ugušiti plamen slobode u srcima Srba, Crnogoraca i svih naših građana. Bez podjela, ujedinjenih u jednoj jedinoj svijetloj ideji i proglasu da nema toga ko će gaziti agresorskom čizmom po maloj, ali junačkoj zemlji gdje je vazda gorjela luča slobode”, navodi se u saopštenju.

Za DNP, i Jugoslovensku komunističku partiju Crne Gore i antifašiste Crne Gore, Trinaesti jul, kao duhovna i moralna vertikala, uvijek iznova podiže svijest građana naše zemlje o potrebi za slobodom ličnosti i društva.

“A za to se u svakom vremenu uvijek iznova valja boriti časno i pošteno, kako nam i dolikuje, uz jasnu spoznaju da u Crnoj Gori podjednako ima slobode za sve ljude, i da nema toga ko će taj plamen, što vječno gori u srcima svih građana naše zemlje, ikada ugasiti”, navodi se u saopštenju.

Na današnji svečani i svijetli dan crnogorske istorije treba se, kako navode, s ponosom prisjetiti i 13. jula 1878. godine, kad je naša zemlja na Berlinskom kongresu dobila svoje međunarodno priznanje, “da bi 13. jula 1941. još jednom dokazala i potvrdila zašto ga je zaslužila zbacivši fašističku ideologiju sa crnogorskih brda, gdje su mnoge stope zalivene krvlju heroja kroz vjekove, svih slobodara, koji se ne dadoše u lance vezati po cijenu života”.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije