Connect with us

Politika

DPS: Izmjenama Zakona depolitizovati policiju

Published

on

Poslanici Demokratske partije socijalista Danijel Živković, Predrag Bošković i Nikola Rakočević predali su u skupštinsku proceduru Predlog zakona o izmjenama Zakona o unutrašnjim poslovima kojim se predviđa depolitizacija izbora i razrješenja direktora policije i eliminisanje direktnog uticaja zakonodavne vlasti na izbor i razrješenje direktora policije koji važeći zakon omogućava.

Podsjećaju da je novi Zakon o unutrašnjim poslovima stupio na snagu 3. jula 2021. godine.

“U postupku donošenja zakona, poslanici vladajuće većine podnijeli su amandmane kojima su izmijenili članove 15 i 16, odnosno uslove za izbor i razrješenje direktora policije. Predložene su amandmanske izmjene na način da je izbor za direktora policije neophodno usvojeno pozitivno mišljenje Skupštine Crne Gore”, navodi se u saopštenju.

Takođe, u odnosu na razrješenje direktora izvršena je izmjena u odnosu na predlog zakona, na način da, ukoliko ne prihvati izvještaj o rezultatima policije u borbi protiv organizovanog kriminala, Odbor za bezbjednost će zatražiti razrješenje direktora policije, a da je u tom slučaju Vlada dužna da u roku od 30 dana razriješi dužnosti direktora policije.

“Sa ovako izmijenjenim članovima zakona koji se odnose na izbor i razrješenje direktora policije, omogućeno je da zakonodavna vlast ima direktan politički uticaj na izbor i razrješenje direktora policije, umjesto prvobitno predviđenog rješenja koji je ocijenjen kao korak dalje u depolitizaciji ove ključne funkcije u bezbjednosnom sistemu”, navode iz DPS-a.

Zbog svega navedenog, u cilju eliminisanja direktnog političkog uticaja izbor i razrješenje direktora policije, DPS će podnijeti predlog Zakona ima za cilj depolitizaciju izbora i razrješenja direktora policije i istovremeno sa ovako datim rješenjima ispunjavaju se najviši standardi u procesu evropskih integracija.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije